Calator pe mapamond

Vulcanii Noroiosi



Harta cu Vulcanii Noroiosi

Subcarpatii de curbura ascund una dintre cele mai frumoase si interesante rezervatii naturale din Romania, Rezervatia botanica si geologica a Vulcanilor Noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici. Rezervatia Vulcanilor Noroiosi se intinde pe o suprafata de 30 de hectare si este situata in zona Paclele, la 12 kilometrii de comuna Berca din judetul Buzau. Practic, vulcanii se gasesc pe raza comunei Berca, fiind remarcati pentru prima data de francezul H.Cognand in anul 1867 cu ocazia unor prospectiuni petroliere efectuate in zona. Mai tarziu, vulcanii au trezit interesul geologului-paleontolog Grigore Cobalcescu, care ia si descris in anul 1883. Au mai fost cercetati de Grigore Stefanescu geolog, paleontolog si explorator in anul 1890 si de Mircea Peaha in anul 1965.

Fenomenul de "vulcan noroios" se deosebeste de un vulcan propriu zis prin produsele de eruptie, forme si dimensiuni. Vulcanii noroiosi iau nastere prin eruptia gazelor naturale, a miscarilor seismice sau a emanatiilor postvulcanice.

Vulcanii Noroiosi

In zona Vulcanilor Noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici, aceste forme de relief s-au format datorita emanatiilor de gaze din zonele cutate si faliate ce aduc la suprafata noroi, astfel, apar formatiuni create de gazele naturale provenite de la peste 3000 de metri adancime, care trec printr-un sol argilos, in combinatie cu apa din panza freatica. Gazele imping apa amestecata cu argila formand un namol ce iese la suprafata si se revarsa, dupa care, in contact cu aerul se usuca, formand structuri conice asemanatoare unor vulcani si creand in timp un relief specific, cel mai adesea sub forma de conuri. Namolul iesit la suprafata este rece, deoarece vine din straturile de argila.

In zona Paclelor Mici, pe o suprafata de aproape 10 hectare, se gasesc cei mai multi dintre vulcanii noroiosi din rezervatie, acestia au forme extrem de variate, dar de dimensiuni relativ reduse. Pot fi observati vulcani deja formati, cu cratere in forma unor trunchiuri de con, cu inaltimi cuprinse intre 2 si 8 metri, care au in varf mici lacuri de "lava" rece, mai exact un amestec de pamant si apa care bolborosesc din timp in timp, parand sa clocotesca, scotand bulbuci provocati de gaze.

Noroiul, adus din strafundurile pamantului, este impins continuu de gazele naturale spre gura vulcanilor, de unde se prelinge pe versantii acestora, sub forma unor paraiase. Aceste mici rauri negricioase se usuca treptat, modificand astfel in permanenta peisajul. Zi de zi, noroiul impins de gaze face ca aceste cratere sa se mareasca, intinzandu-se unele catre celelalte, pana se unesc intre ele, dand nastere astfel, unor guri de vulcani cu diametre de 2 - 3 metri. Marginile acestor cratere sunt foarte inselatoare: desi par solide si sigure, numai anumite portiuni sunt formate doar din noroi intarit, restul zonelor fiind acoperite de simple cruste sau ramanand inca umede pe directia lavei care se scurge incet.

Vulcanii Noroiosi

Paclele Mari sunt amplasate la cativa kilometri spre nord-est, avand o suprafata de aproape 20 de hectare, numele acestuia fiind legat de dimensiunile foarte mari ale celor trei vulcani principali aflati in centrul platoului. Diametrul fiecaruia dintre acesti trei vulcani masoara peste 100 de metri. "Poalele" vulcanilor de aici sunt foarte intinse, iar pe acestea apar mai multe cratere secundare si limbi lungi de noroi adesea amestecat cu suvite de titei. In jurul acestor vulcani, totul pare pustiu si fara viata.

In vecinatatea vulcanilor se dezvolta o vegetatie care s-a adaptat la salinitatea ridicata de aici. In preajma vulcanilor noroiosi, solul este sulfuros si saraturos, nepropice vegetatiei obisnuite. Totusi, ca prin minune, pe acest taram neprimitor, traiesc doua plante foarte rare: Nitraria schoberi si Obione verrucifera, care sunt plante halofile, adica se dezvolta intr-un mediu sarat, avand de asemenea nevoie de saruri pentru hrana. Protejarea prin lege a acestora fiind unul dintre motivele pentru care zona Paclelor Mici a fost declarata rezervatie naturala.



Vulcanii Noroiosi in imagini:


Vulcanii Noroiosi - Paclele Mari
Vulcanii Noroiosi peisaj selenar
Vulcan Noroios
Vulcan Noroios de la Paclele Mici
Vulcanii Noroiosi - Paclele Mici



Bijuteria de lux Papillon Construct