Calator pe mapamond

Top 10 cele mai izolate locuri de pe Terra



Natura a creat cele mai spectaculoase si ciudate locuri de pe Terra unde exista locuri greu accesibile chiar si cu ajutorul tehnologiilor moderne ale zilelor noastre. Aceste locuri izolate de pe Terra sunt adevarate pagini din istoria evolutiei vietii de-a lungul mai multor milenii. Mai jos se regasesc zece dintre cele mai izolate locuri de pe Terra.

Insula Bouvet

Insula Bouvet

Insula Bouvet este o dependenta a Norvegiei, ce era denumita in trecut si Insula Liverpool sau Insula Lindsay. Aceasta este o insula subantarctica de origine vulcanica, nelocuita permanent, aflata in Oceanul Atlantic de Sud, la sud-vest de Capul Bunei Sperante din Africa de Sud. Insula Bouvet este cea mai izolata insula din lume, fata de care cel mai apropiat punct de uscat este Tara Reginei Maud din Antarctida, aflata la peste 1.600 km spre sud. Insula are o suprafata de 49 km², din care 93% este acoperita de gheata, cu o linie de coasta, abrupta si inalta, ce are o lungime de 29,6 km. Iarna, insula este inconjurata de banchize de ghea?a. Din cauza climatului aspru si al terenului acoperit in cea mai mare parte de gheata, vegetatia este limitata la licheni si muschi, lipsind plantele superioare, astfel ca insula este considerata ca apartinand zonei botanice antarctice. In zilele nozstre insula Bouvet este o rezerva?ie naturala, astfel ca pentru a primi permisiunea de a o vizita sunt necesare motive intemeiate. Accesul pe insula se face doar cu ajutorul unui elicopter deoarece teritoriul nu dispune de niciun port.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha este un grup de insule izolate in Atlanticul de Sud, situate la 2.816 km de Africa de Sud si 3.360 km de America de Sud, fiind o parte a teritoriului britanic de peste mari "Sfanta Elena, Ascension si Tristan da Cunha", teritoriu aflat la 2.430 de km la sud de Sf. Elena. Acest teritoriul este format dintr-o insula principala denumita Tristan da Cunha ce are o suprafata de 98 km², din insulele nelocuite Insula Inaccesibila si Insula Nightingale si din Insula Gough situata la 395 km sud-est. Tristan da Cunha are o populatie totala de 271 de locuitori, dintre care cei mai multi sunt descendenti ai marinarilor britanici care au ramas pe insule din anii 1800. In zilele noastre isi asigura traiul zilnic din pescuit si dintr-o agricultura rudimentara. Relieful a facut imposibila constructia unui aeroport, singura legatura a oamenilor de aici cu restul lumii fiind o nava britanica ce leaga Tristan da Cunha de Africa de Sud. La moment insa, unica modalitate de a pleca sau o sosi in acest marunt arhipelag o reprezinta vasele de pescuit oceanic.

Asezarea Alert

Asezarea Alert

Asezarea Alert din Canada este cea mai nordica asezare permanenta din lume, aflandu-se la 817 km de Polul Nord, pe insula Ellesmere, fiind totodata si una in care conditiile de trai sunt duse la extrem. Aceasta asezare este de fapt o baza militara a guvernului canadian unde functioneza si o statiune meteorologica. Terenul este relativ accidentat si prezinta coline si vai deschise, iar zona de tarm este constituita din crete si sisturi iar banchiza acopera marea pe tot parcursul anului. In Alert ziua polara incepe in ultima saptamana a lunii martie iar soarele se mentine deasupra orizontului de la jumatatea lunii aprilie pana in august. Noaptea polara tine de la jumatatea lunii octombrie pana la sfarsitul lunii februarie. Cea mai apropiata localitate este un mic sat pescaresc, care se afla la aproximativ 2.500 de km pana la acesta. Datorita bazei militare Alert dispune de un aeroport care insa este rar functional datorita temperaturilor extreme si frecventele furtuni care reduc drastic numarul zborurilor. Conform recensamantului din 2006, Alert avea 5 locuitori permanenti.

Insula Pitcairn

Insula Pitcairn

Pitcairn este insula principala din grupul de Insule Pitcairn care se gasesc in Oceanul Pacific la aproximativ 5.500 km de Noua Zeelanda si America de Sud. Insula Pitcairn ocupa o suprafata de 4,5 km² si este singura locuita de om. Nu exista aeroporturi sau facilita?i de aterizare, singurele modalitati de a ajunge pe insula este cu vaporul din Polinezia Franceza, sau mai exista cateva companii de iahturi care ofera un numar limitat de locuri pentru cursele spre Pitcairn. Numele insulei Pitcairn a devenit cunoscut dupa publicarea romanului lui Sir John Barrow in care sunt descrise aventurile echipajul de pe nava britanica HMS Bounty din anul 1789 cand marinarii de pe vasul cu pricina, fascinati de modul de viata si de frumusetea peisajelor din sudul Pacificului, s-au revoltat, lasand capitanul corabiei in voia sortii, intr-o barca, si dand foc vasului cu care calatorisera, totul pentru a ramane pe insula Pitcairn, in bratele localnicelor. Insula este are 50 de locuitori care sunt urmasii rebelilor din urma cu peste 2 secole. Locuitorii insulei isi duc traiul din pescuit, dintr-o agricultura redusa si din vanzarea unor timbre extrem de rare si cautate in lumea colectionarilor.

Insulele Kerguelen

Insulele Kerguelen

Insulele Kerguelen formeaza un arhipelag ce face parte din teritoriile australe si antarctice franceze aflate, in sudul Oceanului Indian. Insulele formeaza un district in cadrul TAAF si se afla la aproximativ 3.400 km sud de insula Reunion, 2.000 km de coastele Antarcticii si 4.800 km de Australia. Arhipelagul este de origine vulcanica, are o suprafata totala de 7215 km², este inconjurat de aproximativ 300 insulite secundare dintre care unele se gasesc situate la doar cateva sute de metri de aceasta. Insula principala este Grande Terre cunoscuta si ca Insula Dezolarii care ocupa 92% din suprafata totala a insulelor, are o lungime de 150 km de la est la vest si o latime de 120 km de la nord la sud cu o altitudine maxima de 1.850 de metrii in Muntele Ross, situat in vestul insulei. Nu exista drumuri sau aeroporturi, singurl mod prin care se poate ajunge pe Insulele Kerguelen este cu ajutorul unui vapor din Reunion, o mica insula din apropierea Madagascarului. Clima Insulelor Kerguelen este asemanatoare cu cea din Alaska, ceea ce face cu atat mai dificila stabilirea unei populatii permanente. In prezent, insulele, cu precadere La Grande Terre, cea mai mare dintre ele, detin un sistem de aparare cu rachete, un centru stiintific si o ferma in care este crescuta o specie de vita originara din Franta dar care a ajuns pe cale de disparitie in Hexagon.

Ittoqqortoormiit

Ittoqqortoormiit

Ittoqqortoormiit este o asezare din estul Groenlandei ce se intinde de-a lungul stramtorii Danemarcei si a Marii Groenlandei aflata in apropierea celui mai lung fiord din lume Kangertittivaq. Cu o suprafata de 2,166,086 km². Ittoqqortoormiit este o localitate unde traiesc aproximativ 500 de persoane ce isi duc traiul practicand pescuitul si ocazional, vanatoarea balenelor, focilor si a ursilor polari. Ittoqqortoormiit este o asezarea ce face parte dintr-un district ce acopera o suprafata relativ egala cu cea a Angliei, ceea ce inseamna ca fiecarui locuitor ii revin in jur de 150 de km². Este una dintre cele mai izolate asezari din Groenlanda, unde pe parcursul catorva luni accesul este posibil doar pe calea aerului sau pe cale maritima, deoarece exista un mic aeroport la 50 de km distanta de Ittoqqortoormiit, insa zborurile sunt foarte rare, iar o calatorie cu vaporul nu poate fi efectuata decat in cele aproximativ 3 luni pe an in care apele oceanului nu sunt inghetate complet.

Peninsula Cape York

Peninsula Cape York

Peninsula Cape-York este situata in nord-estul Australiei, intre Marea Coralilor si Golful Carpentaria. In partea vestica a peninsulei se intinde o campie, iar in cea estica se intinde un lant de munti pitici cu altitudinea de pana la 555 de metri. Peninsula Cape York trimite cu gandul, mai degraba, la epoca de piatra decat la secolul XXI deoarece este unul dintre locurile cele mai primitive si mai nedezvoltate locuri de pe Terra. Populatia arhipelagului este de aproximativ 18.000 de oameni in cea mai mare parte aborigeni. Singurul mod in care se poate ajunge in Peninsula Cape-York este printr-un veritabil safari cu o masina de teren sau cu elicopterul. Pe durata sezonului ploios, din cauza inundatiilor masive si a viiturilor care se formeaza brusc drumul catre Cape Yok este inchis. Pe peninsula cresc paduri de eucalipt, iar pe litoralul estic paduri tropicale. Solul peninsulei pastreaza zacaminte de aur, plumb, bauxita.

Statia McMurdo

Statia McMurdo

Statiunea McMurdo este o statiune americana din Antarctica ce se afla in sudul insulei Ross, amplasata pe teritoriul Zonei Antarctice Neozeelandeza, teritoriu revendicat de Noua Zeelanda, care poseda statiunea Scott la 5 km distanta de McMurdo. Despre statia McMurdo se poate usor afirma ca este o asezare aflata la capatul lumii datorita faptului ca nu exista o alta localitate la care sa se ajunga mai dificil decat statia de cercetare McMurdo din Antarctica. Statiunea McMurdo are, trei aeroporturi, un helioport, mai mult de o suta de cladiri si in jur de 1000 de persoane vara, dar mai putin de 300 in timpul iernii, fiind cea mai mare comunitate din Antarctida. Statiunea McMurdo este punctul de lansare a numeroase baloane stratosferice, care beneficiaza de circulatia foarte regulata a vanturilor in Antarctida pentru a putea efectua turul acestui continent inainte de a fi recuperate aproape de punctul lor de lansare.

La Rinconada

La Rinconada

La Rinconada din Peru este un oras de miner din Anzii peruani si este considerat unul dintre cele mai greu accesibile locuri din lume, datorita pozitionarii sale la o altitudine de 5.200 metri deasupra nivelului marii. Cu toate ca este inconjurat de munti inghetati si vanturile care sufla aici sunt deosebit de puternice, este locuit de aproape 30.000 de locuitori. La Rinconada este dezvoltat pe un ghetar permanent si poate fi atins doar cu o masina rezistenta de teren, pe un traseu abrupt, insa chiar si asa se ajunge in cateva zile la cea mai apropiata asezare.

Insula Pastelui

Insula Pastelui

Insula Pastelui, sau Rapa Nui, a devenit faimoasa de-a lungul timpului pentru statuile misterioase care au fost ridicate prin mijloace necunoscute pe tarmul ei. Aceasta se gaseste la peste 3.000 km sud-vest de Insulele Galapagos si la 4.200 km vest de coasta chiliana. Insula, are o forma de triunghi si nu masoara mai mult de 140 km² si este complet lipsita de copaci. In anul 1888, insula devine proprietatea statului Chile, iar in prezent gazduieste 4.000 de oameni. Insula are un mic aeroport ce este considerat cel mai izolat aeroport al lumii, de pe care in cateva ore se poate ajunge in Santiago de Chile. In urma cu mai putin de un secol, o calatorie de pe continentul sud-american si pana la Rapa Nui dura cateva saptamani bune.



Top 10 cele mai izolate locuri de pe Terra in imagini:


Cascada Elliott din Cape York
Iceberg din McMurdo
Asezarea Ittoqqortoormiit
Tristan da Cunha
Moai din Insula Pastelui



Bijuteria de lux Papillon Construct