Calator pe mapamond

Australia sau Uniunea AustralianaHarta Australiei

Denumirea oficiala: Uniunea Australiana

Capitala: Canberra

Limba oficiala: engleza

Suprafata: 7.617.930 km²

Apa: 0,76 %

Locuitori: 24.992.800

Densitatea: 3,2 loc/km²

Cel mai inalt punct: Mawson Peak (2.745 m)

Cel mai jos punct: Lacul Eyre (-15 m)

Vecini: Indonezia, Noua Zeelanda, Papua Noua Guinee,Papua Province, Oceanul Indian, Oceanul Pacific

Religia: protestantism 15%, catolicism 6% ortodoxism, islamism, budism

Moneda: dolarul australian

Forma de guvernamant: monarhie constitutionala

Ziua nationala: 26 ianuarie

Asezare: Australia se gaseste in emisfera australa, avandu-si limitele suprapuse continentului omonim.

Limite: in nord Oceanul Pacific, in est Oceanul Pacific, in vest Oceanul Indian, in sud Oceanul Indian si insula Tasmania.

Geografia fizica: Australia este un teritoriu in mare parte desertic cu un relief caracterizat prin existenta campiilor si a podisurilor. In partea estica de-a lungul tarmului se intinde Cordiliera Australiana pe o lungime de 3.400 de kilometri. Aproape jumatate din statul australian este compus din Marele Podis Vestic, format la randul lui dintr-o serie de podisuri cu altitudini mai scazute de aproximativ 500 de metri si cateva lanturi muntoase cu altitudini cuprinse intre 1.200 si 1.500 metri. Australia are o serie de campii stramte ce se intind de-a lungul coastei estice si in coltul de sud-vest. Cea mai extinsa campia este Campia Nullarbor aflata la nord de Marele Golf Australian. In jumatatea vestica se gasesc: deserturile Gibson in centru, Marele Desert de Nord, Marele Desert de Vest si Marele Desert Victoria aflat in sud. Fluviul Darling cu o lungime de 2.739 kilometri este cel mai lung fluviu din Australia, urmat de fluviul Murray ce are o lungime de 2.589 kilometri. Murray impreuna cu Darling au un curs inferior comun, formand un sistem fluvial de 3.750 kilometri. Zona depresionara cu altitudinea cea mai scazuta din Australia se afla in jurul Lacului Eyre, cu o altitudine minima de 12 metri. Cele mai mai lacuri australiene sunt lacurile sarate din centru: Eyre si Torrens. Marea Bariera de Corali se intinde pe o distanta de aproximativ 1.930 kilometri.

Australia, continentul insula este situat in sud-estul Asiei si formeaza cu insula Tazmania Grupul de insule ale Australiei. Continentul este invecinat la nord cu Marea Timor, Marea Arafura si Stramtoarea Torres. La est de Marea Corali si Marea Tasman; la sud stramtoarea Bass si Oceanul Indian; la vest Oceanul Indian. Comunitatea de insule se extinde 4000 de kilometri de la est la vest si 3700 kilometri de la sud la nord. Suprafata totala a Australiei este de 7,686,850 km², fiind unul din cela mai mici continente, dar fiind a sasea tara din luma ca si teritoriu.

Australia poate fi impartiata in trei regiuni principale: Scutul Australiei de Vest, Platoul Estic si Marele Bazin Artezian. Scutul Australiei de Vest este un podis care se suprapune in mare parte cu statul Australiei de Vest, format in principal de aflorimente de roci precambriene vechi de 5.703.000 milioane de ani. Cele mai remarcabile dintre aceste aflorimente sunt Peninsula Arnhem si Podisul Kimberly din nord-vest. Platoul Estic este o regiune muntoasa cu o latime de aproximativ 500 kilometri, care formeaza Muntii Marii Cumpene de Ape. Varfurile cele mai inalte au o altitudine de numai 1.500 m. Muntii New England si Muntii Albastrii din sud au inaltimi intre 900-1.500 m. Marele Bazin Artezian se intinde intre Scutul Vestic si Platoul Estic unde se regasec trei bazine interioare: Bazinul Murray, Bazinul Carpentaria, Bazinul Eyre. Marele Bazin Artezian are in cea mai mare parte mai putin de 300 de metri peste nivelul marii. In nord, partea mai mare a Bazinului Carpentaria este inundata de Golful Carpentaria. Bazinul Eyre contine Lacul Eyre, care la 15 metri sub nivelul marii este cel mai jos din Australia. Intersectarea Desertului Simpson cu aceste bazine interioare estompeaza distinctiile fizice dintre aceste regiuni.

Desertul australian

Cu toate ca este continentul cel mai secetos si ca cea mai mare parte din continentul australian se afla in cadrul centurii desertice care acopera globul de ambele parti ale Tropicului Capricornului, relieful sau nu cuprinde doar zone desertice. Doua treimi din suprafata Australiei este arida sau semiarida, cu o linie de coasta foarte scurta pentru o suprafata atat de mare: in afara Golfului Carpentaria si a marelui Golf Australian, sunt foarte putine golfuri de-a lungul totalului de 19.000 kilometri de linie de coasta. Australia are cea mai joasa si mai plata intindere de uscat lipsindu-i in mod evident formele de relief: nu exista rauri mari, iar muntii sunt josi. Cel mai inalt varf australian, Varful Kosciusko din Alpii Australieni de la granita dintre New South Wales si Victoria are o inaltime de numai 2.228 m, mai putin de jumatate din inaltimea Mont Blanc-ului.

Clima: vara australiana tine din decembrie pana in februarie, este secetoasa cu frecvente valuri de caldura si temperaturi ce deseori depasesc 38°C. In sud-est, Australia are o clima temperata, cu nuante oceanice si umiditate ridicata in general regiunile de coasta estice si Insula Tasmania. Temperaturile ridicate de pe timpul verii australiene sunt atenuate de brizele vestice care sunt racoroase si sufla in tot timpul anului. In arealuri restranse din Australia de Sud si Australia de Vest, iernile secetoase tin din iunie pana in august si alterneaza cu veri umede ce tin din noiembrie pana in martie. Coasta nord-vestica tropicala are ierni secetoase si veri umede cu ploi tropicale si conditii musonice. In Australia zapada este rara insa poate fi intalnita in Insula Tasmania si pe Varful Kosciusko. Precipitatiile sunt mai bogate de-a lungul coastei unde sunt cuprinse intre 750-1.500 mm/an, insa cea mai mare parte a Australiei primeste mai putin de 750 mm/an.

Cea mai mare parte a Australiei este foarte secetoasa, aici vara tine din decembrie pana-n februarie cu valuri de caldura frecvente si temperaturi ce ating in general 38 °C. Exista zone mai umede, in general regiunile de coasta estice si Insula Tasmania. Efectele neplacute sunt intr-o oarecare masura atenuate de brize vestice racoroase care sufla in tot timpul anului. In zone restranse din Australia de Sud si Australia de Vest, iernile secetoase din iunie pana in august alterneaza cu veri umede din noiembrie pana in martie. In nord Australia are o zona cu o clima Tropicala torida care se bucura de ploi abundente pe durata verii, ploi ce sunt aduse de aiizeele ce bat spre continent in timpul verii, iar iarna acestea bat paralel cu tarmul Pacificului, aducand astfel foarte putine ploi. In regiunea centrala a Australiei cad foarte putine precipitatii, deseori sub forma de averse cu valori medii atat de scazute incat albiile raurilor sunt de obicei secate cateva zile pe an. Regiunea centrala se caracterizeaza prin variatii mari de temperatura de la zi la noapte, astfel ca ziua temperaturile depasesc 40°C, pe cand in timpul noptii se lasa inghetul. Precipitatiile cresc spre sud pe masura ce aerul umed dinspre Oceanul Indian este impins spre centrul tarii, totusi, precipitatiile sunt inca neregulate in aceasta regiune si sunt mai frecvente vara. Regiunea cea mai sudica a Australiei se caracterizeaza prin ierni ploioase si veri secetoase. Partea cea mai racoroasa a tarii este Hobart din Tasmania, cu o temperatura medie de 17 °C vara si 12 °C iarna. In Perth, din Australia de Vest, cad aproximativ 90 cm de precipitatii pe an si temperaturile medii sunt de 23 °C in ianuarie si 13 °C in iulie.

Flora si fauna: Australia are o vegetatie speciala, nemaiintalnita in alte parti ale globului cu peste 12.000 de specii vegetale, prezervate in peste 200 de parcuri nationale si rezervatii pentru flora si fauna. Fauna este extrem de pretioasa prin speciile rare precum: cangurul, ornitorincul, opossumul, koala, echidna sau casoarul.

Vreme de secole, Australia, a intrigat restul lumii cu marsupiale fantastice, pasari zgomotoase si viu colorate, alaturi de peisajele fantastice si nemarginite. Patria unei dintre cele mai vechi culturi umane, Australia reprezinta o adevarata minune geologica cunoscuta pentru impresionantul monolit Ulurnu, mlastinile tropicale de la Kaladu si magnificul recif al Marii Bariere de Corali.

Koala

Australia este renumita pentru speciile sale neobisnuite de animale, multe dintre ele nefiind inrudite cu nici o alta specie de pe alte continente. Majoritatea mamiferelor ce traiesc aici fac parte din familia primitiva a marsupialelor care isi poarta puii intr-o punga abdominala caracteristica numai Australiei. Cel mai cunoscut marsupial este cangurul, insa exista nu mai putin de 43 de specii de marsupiale. Koala este un marsupial nocturn care se bucura de o popularitate deosebita, acesta se hraneste doar cu frunzele anumitor specii de eucalipt si poate fi intalnit doar in unele regiuni. Emu si cangurul sunt animale emblematice pentru Australia.

Vegetatia Australiei este una extrem de bogata, cuprinzand o multitudine de specii unice, fiind dominata de plante perene cu frunze tari, cu frunze bine adaptate pentru supravietuirea in regiuni aride. Zonele de vegetatie ale Australiei corespund in mare parte cu zonele de clima. Padurile tropicale de pe coasta nordica si nord-vestica contin palmieri, pini, ferigi de copac si mangrove in mlastinile de coasta. Aproximativ 9% din suprafata Australiei este acoperita cu paduri subtropicale si temperate, mai dese pe coasta de est, constand din palmieri, ferigi de copac si eucalipt. Zonele cu vegetatie stufoasa sau cu arbori pitici sunt caracteristice centrului tarii, tot aici, in zonele aride, vegetatia consta din pasuni si plante ierboase izolate. Marele Desert de Nisip, Desertul Gibson si Marele Desert Victoria reprezinta un mediu neprimitor, cu foarte putine plante. In regiunile cele mai aride sunt raspandite plante mici precum sfecla si arbustii cu fructe. Regiunile cele mai secetoase ale Australiei contin planta mulga, un salcam cu o mare importanta furajera. In sud-vest cresc arbori valorosi cu lemn de esenta tare, precum jarra si kauri. Depresiunea Australiana de Vest consta din roci dure, foarte vechi, si ocupa aproape intregul stat al Australiei de Vest si partile invecinate ale Teritoriului de Nord si Australiei de Sud. Inaltate deasupra nivelului acestei depresiuni, exista mai multe lanturi muntoase, cum sunt Kimberley si Hamersley, precum si aflorimente izolate de roci, cum este Muntele Ayers.

Populatia: este formata in majoritate din britanici, irlandezi, o mica minoritate a altor europeni urmata de chinezi, vietnamezi si aproximativ 200.000 de aborigeni, jumatate metisati. O densitate mai ridicata se gaseste in est, sud-est si in zonele litorale unde s-au format primele nuclee urbane ale emigrantilor din secolele trecute. Mai slab populata este partea central-estica cu Desertul Simpson si zonele desertice din jumatatea de vest si nordul Australiei. Anual imigreaza in Australia in jur de 150.000 de persoane. Rata natalitatii este de 4,2‰;, a mortalitatii este de 7,4‰, iar populatia urbana este de 85%.

Resurse si economie: industria prelucratoare a Australiei este dezvoltata, moderna si foarte diversificata. Are resurse minerale bogate, detinand locul I pe plan mondial la productia de bauxita si este pe podium la extractia minereului de fier. Pe langa acestea mai are o bogata productie de: huila, plumb, zinc, cupru, argint, mangan, nichel, aur, uraniu si petrol. Bine dezvoltate sunt si urmatoarele ramuri industriale: siderurgia, metalurgia, prelucrarea aluminiului, industria alimentara, industria constructoare de nave,industria textila, industria de mase plastice, industria chimica,industria de vehicule, industria de avioane. Agricultura Australiei este una performanta oferind locuri de munca la 5% din populatia activa. Productia agricola este mecanizata si aplicata pe suprafete mari, iar in zonele aride exista instalatii de irigare. Australia are o mare productie de cereale si trestie de zahar. Cresterea animalelor se bazeazain special pe bovine si ovine la care detine locul I pe glob. Australia exporta: lana, cereale, carne, zahar, fructe, piei, unt si importa produse petroliere, produse chimice si hartie. Cu toate ca are multe zone aride Australia are un turism bine dezvoltat.

Australia este formata din urmatoarele state: New South Wales, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria si Western Australia si mai multe teritorii dintre care cele mai importante sunt Northern Territory si Australian Capital Territory.

Transporturi si comunicatii: cai ferate, vehicule si flota comerciala. Aeroporturi mai importante se gasesc la: Sydney, Melbourne, Brisbane, Berth, Darwin.

Orase: Sydney, Newcastle, Adelaide, Melbourne, Brisbane, Pert.

Istorie: primele urme de locuire descoperite pe teritoriul australian dateaza de acum 40.000 de ani, cand traiau pe aceste meleaguri populatii numite "australoide". Incepand din sec. XVII navigatorii spanioli, portughezi si olandezi isi fac aparitia si exploreaza coasta de nord si vest a Australiei. In anul 1643, Abel Tasman descopera insula, care incepand din anul 1853 ii poarta numele. In anul 1770, James Cook atinge coasta rasariteana si declara Australia ca fiind colonie britanica. Incepand cu anul 1788 se dezvolta o puternica imigratie engleza. In anul 1823 debarca primii englezi in Portul Jackson (Sydney) constituind nucleul coloniei New South Wales. Provinciile isi obtin o larga autonomie interna, avand guverne proprii, care raspund in fata parlamentelor, dupa cum urmeaza: in anul 1825 Tasmania, in anul 1838 Western Australia, in anul 1842 South Australia, in anul 1851 Victoria si in anul 1859 Queensland. La 1 ianuarie 1901, cele 6 colonii se unesc formand Commonwealth-ul Australic, avand statutul de dominion al Imperiului Britanic. In 1906, colonia britanica Papua si Teritoriul german Noua Guinee in 1914 intra sub administratia Australiei. In cele doua razboaie mondiale Australia a fost alaturi de aliati. In Primul Razboi Mondial, guvernul australian a urmat rapid cererea engleza si a declarat razboi Germaniei la 5 august 1914, iar in cel de-al Doilea Razboi Mondial a intrat la 3 septembrie 1939, cand insa armata australiana era mica si nepregatita pentru rszboi. Pana in anul 1986 Australia a avut legaturi specifice cu Coroana Britanica, care insa au disparut prin semnarea la Camberra a "Legii asupra Australiei" de catre regina Marii Britanii. Din acel moment sunt abolite si ultimele legaturi legislative, executive si juridice cu Marea Britanie. Statul este o monarhie constitutionala si stat federal, conform constitutiei din 1901, iar ca sef al statului este regina Marii Britanii reprezentata de un guvernator general. Puterea legislativa este exercitata de Parlamentul Federal - Senat cu un mandat pe sase ani si de Camera Reprezentantilor cu un mandat pe trei ani. Puterea executiva este exercitata de guvernatorul general asistat de Consiliul Executiv. Primul ministru este responsabil in fata Camerei Reprezentantilor, ai are puterea de a numi ministri.

Cu animalele si plantele sale salbatice neobisnuite, cu formatiunile stancoase fantastice si cultura misterioasa a bastinasilor, Australia este un adevarat paradis si una dintre cele mai frumoase si uluitoare tari din lume. Intr-o uimitoare alaturare de antic si modern, Australia lasa o amintire de neuitat prin miile de kilometri de pamant arid, rosu, nelocuit, prin relieful si vegetatia ce variaza de la paduri tropicale la munti acoperiti de zapada, prin cei 36.000 de kilometri de coasta, un adevarat paradis al surferilor si al inotatorilor. Izolata de alte continente, tara se face remarcata printr-o abundenta de plante, dar si animale unice, reprezentate de ursuleti dragalasi Koala, canguri si pasari emu. Cu totii am auzit vorbindu-se in acest mod despre Australia. Iar acum este timpul sa ne stabilim propria noastra parere cu referire la capacitatea turistica a celui mai mic si mai uscat continent.

Denumirea oficiala a Australiei este Commonwealth of Australia (Uniunea Australiana). Cel mai probabil, numele provine de la termenul din latina "terra incognita australis", un termen ce facea referire la un continent imaginar ce ocupa intreaga Emisfera sudica. Cuvantul "Australia" a fost folosit pentru prima oara intr-o scriere in limba engleza: "A note of Australia del Espiritu Santo" scrisa de Master Hakluyt in anul 1625.

Australia este unica prin faptul ca teritoriul ei constituie un intreg continent ocupand 7.617.930 km² ceea ce o face a sasea tara din lume dupa marime, fiind totodata cea mai mare tara din intreaga emisfera sudica. Australia este inconjurata de Oceanul Indian la Vest si de Oceanul Pacific la Est, fiind formata dintr-o parte continentala si o parte insulara formata din insulite aflate la distanta una de alta, cum ar fi Insulele Cocos (Keeling), Christmas, Norfolk, Insula Lord Howe, Macquarie si Heard. Autoritatile, deasemenea, revendica si o mare parte din continentul Antarctidei numita Zona Antarctica Australiana.

Australia a fost populata timp de 40.000 de ani in exclusivitate de Aborigeni australieni, urmand apoi ca in secolul al XVIII-lea sa fie colonizata de britanici. Australienii, care isi spun "aussie", sunt un popor multi-etnic ce nu este constituit numai din aborigeni si europeni, ci si de populatie originara din Asia, America si Africa. Populatia tarii este de 22.620.600 de milioane de locuitori cu o densitate de 3 locuitori/km², din punct de vedere politic, Australia este o monarhie constitutionala federala. Capitala tarii este Canberra in timp ce Sydney este cel mai populat oras, urmat de Melbourne, Brisbane, Perth si Adelaide.

Primii oameni au ajuns in Australia in epoci atat de indepartate, incat este dificil de stabilit cu exactitate momentul sosirii lor. Totusi, exista dovezi care arata ca acestia ar fi venit in Australia din sud-estul Asiei si au ajuns pe continent cu aproximativ 40.000 de ani inainte ca primii Europeni sa-si inceapa explorarea in secolul al XVII-lea.

Formal, nu au fost facute revendicari teritoriale pana in anul 1770, moment in care Capitanul James Cook a luat in posesie Coasta de Est, in numele Marii Britanii. Au fost create sase colonii la sfarsitul secolelor XVII si XVIII, care ulterior s-au unit intr-o federatie sub denumirea Commonwealth of Australia in 1901. Un eveniment major din istoria Australiei s-a inregistrat odata cu sosirea flotei britanice, alcatuita din 11 vase cu 1.030 de oameni la bord. Pe 26 ianuarie 1788 a ajuns in Australia o incarcatura umana ce numara 548 de barbati si 188 de femei detinuti. Dintre miile de detinuti transportati catre Australia din Marea Britanie de-a lungul deceniilor care au urmat, multi au ales sa ramana in colonie chiar si dupa terminarea pedepsei, profitand de posibilitatea de a incepe o noua viata in Australia. Pe masura ce numarul navelor de transport a crescut, au inceput sa soseasca din ce in ce mai multi colonisti, initial din Marea Britanie, insa mai tarziu si din Germania, Grecia, Italia, Polonia si din estul Europei. Primele conflicte dintre imigranti si bastinasi au aparut la putina vreme dupa intemeierea coloniei si s-au intensificat pe masura ce colonistii s-au stabilit pe teritoriul actualului Queensland.

Aborigen din Australia

Populatia bastinasa a fost aproape in intregime exterminata in regiunea sudica din cauza expulzarii si a masacrelor dar si a bolilor pe care europenii le-au adus cu ei. In prezent, populatia autohtona constituie o minoritate, supravietuind doar in numar mic chiar si in alte zone ale tarii. Vestile referitoare la descoperirea unor zacaminte de aur au adus un influx considerabil de imigranti in jurul anului 1850, cand multi oameni din tari din afara Europei, in special din China si din America de Nord, au fost atrasi de Australia in speranta unei imbogatiri rapide.

Viata colonistilor care se stabilisera langa regiunile de coasta a fost mult mai usoara, deoarece se bucurau de prosperitate economica datorita profiturilor crescande de pe urma infloritoarei industrii a lanii si a exploatarii zacamintelor de aur descoperite la jumatatea secolului XIX. Dupa negocieri indelungate, cele mai vechi sase colonii s-au unit si, cu aprobarea parlamentului britanic, s-au proclamat parte a Imperiului Britanic sub denumirea de Uniunea (Commonwealth) Australiana. Statul Teritoriul de Nord (Northern Territory), care se afla sub jurisdictia guvernului federal, a fost adaugat celor sase colonii in 1911. Asa cum s-a demonstrat prin introducerea dreptului de vot pentru femei in anul 1902, Australia era mult mai progresista decat multe tari din Europa insa, abia din 1967, in urma votului popular, li s-au acordat si aborigenilor drepturi egale cu cele ale albilor, iar asta doar teoretic deoarece in practica foarte putine lucruri s-au schimbat. Cu toate ca in anul 1931 Australiei i s-a acordat suveranitate totala, aceasta si-a mentinut legaturile cu Imperiul Britanic, pastrandu-1 pe suveranul britanic in pozitia de sef al statului. Aceste legaturi au devenit evidente in special de-a lungul celor doua razboaie mondiale cand Australia s-a implicat in conflicte ca aliat al Marii Britanii, chiar daca expunea tara unui pericol mult mai mare, cum a fost atacul cu bomba al japonezilor asupra orasului Darwin in al Doilea Razboi Mondial. In prezent, Australia a devenit o adevarata putere independenta, drept dovada, Australia ofera ajutor pentru dezvoltarea tarilor insulare vecine luandu-si angajamente militare fata de tari precum Papua-Noua Guinee si Timorai de Est, a caror independenta a incurajat-o.

Numarul imigrantilor a crescut considerabil dupa cele doua razboaie mondiale, mai ales a celor din Asia care a crescut in mod deosebit incepand din anii 1960, ajungandu-se ca in prezent, sa existe cartiere distincte in multe din marile orase, cum ar fi Cartierul Chinezesc din Sydney si districtul imigrantilor din Hindley Street din Adelaide, unde locuiesc chinezi, greci, italieni si libanezi.

Principalele atractii turistice din Australia: Cordiliera Australiana sau muntii Marii Cumpene de Ape constituie o granita intre fasia ingusta de coasta si campiile din interiorul continentului. Cordiliera Australiana este formata dintr-un sir aproape neintrerupt de munti, aceasta se intinde in partea de est a Australiei, de la insula Tasmania, din sud, si pana la peninsula Capul York, in nord. Cele mai inalte varfuri muntoase ale Cordilierei Australiene se afla in regiunea Alpilor Australieni. Cel mai inalt varf muntos, Kosciusko 2.229 metri, se afla in Muntii Snowy care sunt acoperiti de zapada din iulie pana in septembrie, acesta fiind singurul loc din Australia unde se pot practica sporturile de iarna. Varfurile Cordilierei Australiene scad in inaltime de la sud catre nord, cu exceptia celor din lantul muntos New England, majoritatea au o inaltime mai mica de 1 000 de metri.

Inaintand spre est, Cordiliera Australiana este limitata de o campie de coasta cu o suprafata arabila foarte buna din punct de vedere agricol. Datorita ploilor si conditiilor prielnice de sol, aceasta campie este cea mai intens cultivata si cea mai populata regiune din Australia. In vestul Cordilierei Australiene se intinde o vasta regiune de campie. Lacul Eyre se gaseste la peste 15 metri sub nivelul marii, se afla in centrul acestui mare bazin.

Scutul Australian acopera intreaga jumatate vestica a Australiei, acesta facea parte candva din Gondwana, supercontinentul stravechi format in urma cu 2,2 miliarde de ani. Cu exceptia campiei joase Nullarbor din sud si a regiunilor muntoase care il marginesc, acesta are inaltimi cuprinse intre 200 si 900 de metri. Scutul Australian este marginit in special de masivi muntosi stravechi si de platouri. Masivul stancos Uluru

Cele mai impresionante lanturi muntoase se gasesc in partea de est, dintre acestea merita amintite lantul Macdonnell, cu varful Ziel care atinge 1.510 de metri, si Musgrave, cu varful Woodroffe care atinge 1.440 de metri. Intre aceste doua lanturi muntoase, din vastul teritoriu se ridica abrupt aflorimente izolate, cum ar fi: masivul stancos Uluru (Ayers Rock) si Muntii Olga.

Australia este cel mai neobisnuit stat, individualizat printr-o cultura aparte. Munti stancosi, paduri tropicale, plaje interminabile cu nisipuri de aur, toate scaldate de apa oceanului, toate acestea reprezinta o destinatie de vis pentru orice calator. Australia este o lume a contrastelor, unde intalnesti orase cosmopolite, pentru ca imediat dupa ce la parasesti sa descoperi un taram in totalitate salbatic, cu fauna si flora cum nu mai gasesti in nicio alta tara. Australia este un melanj intre civilizatia tipic europeana si traditia aborigenilor, care ofera deopotriva momente unice de relaxare si, cu siguranta, experiente inedite.

Canberra este capitala Australiei din 1911. Denumirea capitalei a fost hotarata in anul 1913 si provine de la cuvintul "kanberry" din limba aborigenilor, care inseamna "loc de intalnire". Canberra este un oras tanar cu aer sportiv, elegant si per ansamblu prosper. Locul pe care a fost construita Canberra a capatat statutul de teritoriu distinct, asemanator modelului Whashingtonului, numindu-se Teritoriul Capitalei Australiene, avand propriul guvern. Orasul Canberra ocupa aproximativ 40% din suprafata Teritoriului Capitalei Australiene. Cauza desemnarii unei noi capitale intr-o asezare noua a fost rivalitatea dintre cele doua mari metropole Sydney si Melbourne. A fost ales un teritoriu situat intre cele doua orase rivale. Canberra a fost proiectata de arhitectul american Walter Burley Griffin in 1912, iar constructia orasului a inceput in 1913. Muntii Black domina centrul orasului, iar turnul de comunicatii amplasat aici este de stil futurist cu mai multe locuri de belvedere si un restaurant circular ce permite privitorului sa admire in liniste splendoarea orasului. La poalele muntelui se afla Gradina Botanica Nationala a Australiei care se intinde pe o suprafata de 51 de hectare si cuprinde peste 6000 de specii autohtone de arbori, ferigi, arbusti, flori precum si o padure tropicala si 600 de varietati de eucalipt.

Podul Harbour din Sydney

Sydney este capitala Noii Galii de Sud, cu o populatie de peste 4,1 milioane de locuitori, este cel mai mare oras din Australia. Stralucitor si cosmopolit, dar racoros, ca orice oras portuar, Sydney a inflorit in ultima decada, transformandu-se intr-o destinatie turistica de clasa mondiala. Hotelurile care merita laudate, restaurantele inovatoare, plajele incantatoare si parcurile verzi descriu o lume departe de originile coloniei britanice de acum doua secole. Secretul orasului Sydney reiese din tarmul stralucitor impodobit de palmieri, iahturi, golfulete linistite si cele peste 70 de plaje. Sydney-ul este cea mai veche asezare colonizata de europeni din Australia, fiind fondat ca o colonie britanica in anul 1788. Cartierul istoric al orasului este cunoscut sub numele "The Rocks" un labirint de alei cu cladiri vechi frumos restaurate aflate in penumbra parti sudice a Harbour Bridge. Cea mai veche catedrala din Sydney este catedrala anglicana St. Andrews, construita in jurul anului 1874, anul in care a fost construita cladirea primariei cu un exterior remarcabil si un splendid interior. In Sydney exista si stiluri arhitecturale diferite, ca de exemplu in centru poate fi admirata atractiva cladire a Reginei Victoria in stil victorian si Teatrul Gotic de Stat, bineinteles in stil gotic. Sydney Opera House, localizata in varful unui promotoriu ce strajuieste portul orasului Sydney, este una dintre cele mai distincte si celebre cladiri ale secolului XX. Este simbolul unui oras, Sydney, al unei tari si al unui continent, Australia, mii de turisti total neinteresati de opera vizitand-o saptamanal doar pentru a o admira.

Muntii Albastri pot atinge 1100 de metri si se afla in regiunea New South Wales din Australia, la 50 de kilometri de Sidney. Numele acestor munti se datoreaza cetii albastre care pluteste deasupra lor, si care este creeata de uleiul arborilor de eucalipt. Muntii Albastri se intind din vestul raului Nepean pana la raul Coxs. Acesti munti din Australia ofera iubitorilor de natura un spectacol impresionant, plin de viata. Zona este alcatuita dintr-un platou de gresie de 1,03 milioane de hectare, in care se gasesc numeroase zone abrupte si chei ce ajung pana la 760 de metri adancime, cascade si alte peisaje deosebite.

Parcul National Uluru-Kata Tjuta reprezinta una dintre cele mai populare atractii turistice din Australia. Uluru, cunoscuta si ca Ayers Rock, inseamna "marea piatra" in limba bastinasilor si reprezinta o bucata uriasa de stanca neteda, cu o lungime de 3,6 kilometri si o inaltime de 348 metri, ce rasare ciudat din campia de nisip. Uluru este cel mai mare monolit din lume, care pentru aborigeni are o semnificatie deosebita, intrucat ei cred ca acest monument natural a aparut in timpul creatiei divine. In apropiere se afla un alt punct de atractie al tarii, Kata Tjuta, ce consta intr-o serie de 36 de domuri stancoase uriase si un sistem complex de vai si defilee.

Melbourne este un oras modern, curat, plin de viata, cu parcuri largi, frumos intretinute, plin de monumente istorice ce se impun cu remarcabila lor aderenta la clasicismul elenistic si cladiri ce coloreaza orizontul prin impunatorul lor stil atat de variat. Este al doilea oras ca marime din Australia si capitala statului Victoria si se intinde de-a lungul raului Yarra. Pe malul sudic, se gasesc numeroase teatre, muzee si centrul artistic al orasului, in partea de vest, stadionul, parcurile sportive si zone de recreatie. Un tur de-a lungul raului Yarra cu unul din zecile de vaporase dezvaluie calatorului splendoarea unui oras impanzit pe amandoua maluri de constructii inalte, moderne si impunatoare. Cele mai importante plaje din Melbourne sunt situate de-a lungul tarmului Portului Phillip Bay, de-a lungul suburbiilor sud-estice ale orasului, in regiuni precum Port Melbourne, Albert Park, St. Kilda, Elwood, Brighton, Sandringham, Mentone si Frankston. In vest se gasesc plaje precum Altona si Williamstown.

Marea Bariera de Corali

Marea Bariera de Corali este considerata a fi cea mai mare structura coraligena la nivel global. Ca si orientare geografica, aceasta este localizata in Marea Coralilor, la nord-est de Australia, in dreptul statului Queensland, desfasurandu-se paralel cu linia de tarm. Aceasta este cel mai mare sistem de recif de corali din lume cuprinzand aproximativ 3000 de recifuri, circa 400 de tipuri de corali si 300 de insule ce se intind de-a lungul a 2600 kilometri si acopera o suprafata de 344,400 km². Reciful este situat in Marea Coralilor in apropiere de coasta Queensland-ului din nord-estul Australiei. Marea Bariera de Corali poate fi considerata o adevarata cheie a supravieturii globale, o lume tacuta, in care freamata de viata un adevarat suflet albastru.

Cairns, orasul din nordul provinciei Queenslad este unul din cele mai atractive si active orase australiene, reprezentand cea mai sigura destinatie tropicala din lume. Vecinatatea cu Marea Bariera de Corali si padurea Daintree au transformat orasul intr-o gazda permanenta a turistilor ce pleaca in croaziere si excursii in zona.

Parcul National Nambung se afla in apropiere de Cervantes, Western Australia si la 245 de kilometri nord de orasul Perth. Acest parc se intinde de-a lungul coastei Swan Coastal Plain, Australia de Vest. Principalul punct de atractie al parcului sunt formatiunile calcaroase ce ating inaltimea de 4 metri, numite "Pinnacles". Pinnacles este reprezentat de o serie de formatiuni stancoase fantastice si gratioase care atrag multi turisti si care sunt foarte populare ca subiect fotografic. In numar de mai multe mii, aceste columne ciudate din piatra, alaturi de alte formatiuni stancoase, rasar din peisajul arid al parcului.Australia sau Uniunea Australiana in imagini:


Marea Bariera de Corali
Sydney
Melbourne
Muntii Albastri
Parcul National Uluru-Kata TjutaBijuteria de lux Papillon Construct