Calator pe mapamond

Afganistan sau Republica Afganistan



Harta Afganistanului

Denumirea oficiala: Republica Afganistan

Capitala: Kabul

Limba oficiala: pachtu (afgana de nord) si dari (persana)

Suprafata: 652.864 km²

Suprafața acoperită cu apă: 2,3 %

Locuitori: 34.660.000

Densitatea: 43,5 loc/km²

Cel mai inalt punct: Noshaq (7.492 m)

Cel mai jos punct: Amudaria (258 m)

Vecini: Pakistan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Republica Populara Chineza

Religia: islamism (sunit 97%, siit 2%)

Moneda: afghani

Forma de guvernamant: republica

Ziua nationala: 27 aprilie

Asezare: Afganistanul este asezat in Asia central-sudica fara a avea iesire la mare.

Limite: in nord Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, in est si sud Pakistan si in vest Iran.

Geografia fizica: Afganistanul este o tara muntoasa strabatuta pe nord-est de muntii Hindu Kush care sunt munti de incretire, rezultati din ciocnirea placii indiene cu placa continentala asiatica. In partea central-estica se sfla podisul Ghazni-Kandahar cu altitudini de 2.000 de metri. In partea nordica se afla campia formata pe valea fluviului Amudaria, iar in sud si sud-vest se gaseste o zona desertica. Partea centrala a Afganistanului este scaldata de apele raului Hari Rud ce izvoreste din Afganistan si iriga culturile aflate in campia Herat. Hari Rud trece prin apropierea orasului Tejen, motiv pentru care este cunoscut si sub numele de fluviul Tejen. In partea sudica a Afganistanului se gaseste raul Helmand care se varsa in lacul sarat Gand-i-Zirreh.

Clima: este una continentala, secetoasa, cu patru anotimpuri distincte, insa cu temperaturi ce variaza puternic in functie de anotimp si de regiune. Iarna este friguroasa cu zapezi abundente, vara este calda si secetoasa, primavara este secetoasa, iar toamna este moderata. Cantitatea medie de precipitatii este de aproximativ 340 mm/an, insa poate varia intre 180-330 mm/an in nord si 500 mm/an in est si sud-est unde isi face simtita prezenta musonul indian.

Flora si fauna: este slab dezvoltata si discontinua cu o suprafata impadurita de doar 2,5%. Fauna Afganistanului este formata in principal din: ursi, antilope, sacali si reptile.

Populatia: pe teritoriile Afganistanului isi duc viata: afgani si pathani in proportie de 61%, tadjici 31%, uzbeci 5% si hazari 3%. O densitate mai mare se gaseste in zona central-estica si pe vaile apelor, pe cand in sud-vest densitatea este de doar 6 locuitori / km². Rata natalitatii este de 49‰ mult mai ridicata decat cea a mortalitatii care este de 20‰. Populatia majoritara traieste in mediul rural, in mediul urban traiesc doar 20% din populatia tarii.

Resurse si economie: ocupatia principala a Afganistanului este cresterea animalelor, mai ales pastoritul nomad. Industria este slab dezvolta, economia bazandu-se pe agricultura unde se cultiva: grau, orz, orez, porumb, mei, fructe, sfecla de zahar, bumbac si plante oleaginoase. Cresterea animalelor este o ramura traditionala a Afganistanului datorita conditiilor naturale se cresc: ovine, caprine, bovine, asini si camile. Se exporta: piei karakul, bumbac, covoare, lana, fructe, seminte oleaginoase, gaze naturale, piei si lemn.

Transporturi si comunicatii: transporturile sunt slab dezvoltate, circulandu-se in mare parte pe strazile construite in anul 1960, care insa au fost distruse in timpul razboaielor din anii 1980 si 1990. O serie de strazi, poduri si autostrazi au fost construite in ultimul deceniu pentru a dezvolta a comertul si turismul cu tarile vecine. Cel mai mare aeroport este Aeroportul International Hamid Karzai situat la o distanta de 5 kilometri de centrul capitalei Kabul. Caile ferate sunt slab dezvoltate, iar cea mai importanta linie ferata este cea care leaga orasul afgan de nord Mazar-i-Sharif de Uzbekistan cu o lungime de 75 kilometri.

Orase: Kabul, Balkh, Bamyan, Ghazni, Herat, Jalalabad, Kandahar, Kunduz, Mazar-e Sharif, Puli Khumri.

Istorie: Afganistanul a fost in secolele VI-IV i.e.n. o provincie a imperiului pesan ahemenid elenizat dupa cucerirea lui de catre Alexandru cel Mare in anul 329 i.e.n.. Intre secolele VII-XII a avut loc convertirea la islam, dupa care intre secolele XII-XIII tara este distrusa de invaziile mongole dintre care cea mai importanta a fost in anul 1222 condusa de Ginghis Han. Teritoriul a fost impartit intre Iran si Imperiul Mongol, pana in anul 1747 cand devine stat independent. Intre anii 1838-1973 Afganistanul este condus de clanul pachtu. In anul 1880, in urma unei serii de razboaie pierdute, Marea Britanie isi instaleaza protectoratul asupra Afganistanului pana in 1919 cand ii este recunoscuta independenta. In 1973 este abolita monarhia si devine republica, iar din 1978 devine stat comunist in urma unei lovituri de stat. In anul 1979, URSS intervine militar, insa regimul sustinut de URSS se loveste de rezistenta islamica a mudjahedinilor care sunt ajutati de SUA si se accepta pluripartitismul. Intre anii 1988-1989 trupele sovietice se retrag din Afganistan si regimul comunist este inlocuit de o putere islamica, insa lupta dintre factiunile rivale continua.

Primele izvoare privind viata si cultura de pe teritoriul actual al Afganistanului au fost descoperite ca find din anii 3.000 i.e.n., dupa care in antichitate si in evul mediu, teritoriul Afganistanului a fost stapanit succesiv de persi, greci, parti, sasanizi, arabi, mongoli, etc. De-a lungul zbuciumatei sale istorii aceasta tara a fost cunoscuta sub mai multe nume: Aryana in timpuri stravechi, apoi in epoca medievala se numea Khorasan, iar in epoca moderna ajunge sa poarte numele de Afghanistan.

Afganistanul este descris ca avand forma unei frunze de stejar iesind in evidenta din punct de vedere geografic prin lanturile muntoase mari, bazinele secate si podisurile inalte. Predominanta muntilor in relieful Afganistanului si lipsa cailor de acces a facut dificila dezvoltarea sa si a impiedicat conturarea unei constinte nationale a diferitelor grupuri etnice.

Principalele atractii turistice din Afganistan: Afganistanul sau "Pamantul Afgan" este o tara cu un teritoriu arid fara iesire la mare, teritoriu situat in Asia Centrala cu o suprafata de peste 75% formata din muntii stancosi Hindu Kush care este al doilea lant muntos ca marime din lume cu numeroase varfuri ce depasesc 6.100 de metri inaltime. Restul Afganistanului se continua prin campiile aride care incadreaza lantul muntos in nord, vest si sud. Podisul sud-vestic este in mare parte pustiu si nelocuit, majoritatea populatiei ducandu-si viata in vaile fertile din jurul oraselor Ghiuri, Bamyan si Jalalabad. Capitala Afganistanului este Kabul, un oras aflat intr-un bazin larg, pe drumul care leaga India de centrul Asiei. Kabulul a devenit capitala de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Majoritatea tarii este acoperita de stepe si deserturi cu mici suprafete de teren cultivabil unde se practica agricultura montana de subzistenta ai nomadismul pastoral.

Turismul in Afganistan este slab dezvoltat datorita marilor distrugeri produse de razboaie. Cu toate acestea mai exista multe destinatii istorice printre care mai importante sunt: Balkh, Ghazni sau Herat, insa cea mai accesibila destinatie turistica din Afganistan este capitala Kabul.

Kabulul poate fi privit atat ca si capitala economica cat si ca centru cultural al Afganistanului fiind unul dintre cele mai vechi orase din Asia Centrala. Kabulul este strategic amplasat intr-o vale pe cursul raului Kabul in muntii dinaintea trecatoarei Khyber Pass la o altitudine de 1.800 metri, fiind una dintre cele mai inalte capitale ale lumii. Din capitala Kabul se poate ajunge rapid la granita cu Tadjikistanul printr-un tunel sapat pe sub Muntii Hindukus. Tot in Kabul se gaseste cetatea Bala-Hissar ridicata in secolul al VI-lea ce a servit drept pavaza conducatorilor afgani. Cetatea Bala-Hissar se afla pe coama unui deal si este flancata pe toate laturile de ziduri mari ce aveu rolul de a opri atacurile. Cu toate acestea cetatea a fost distrusa in timpul celui de-al II-lea razboi afgan, insa a fost refacuta ulterior.

Muzeul National Afganistan

Muzeul National Afgan se gaseste in Kabul si a fost fondat in anul 1920 gazduind de-a lungul timpului valoroase artefacte si marturii ale istoriei Asiei Centrale fiind un loc de pastrare si de valorificare a articolelor afgane vechi de interes national si cultural. Colectiile muzeului depaseau in trecut 100.000 de articole ilustrand cultura mai multor milenii, insa in august si septembrie 1996 muzeul a fost devastat de oranduirea talibana. In anul 2003, comunitatea internationala a investit 350.000 de dolari americani pentru reconstructia cladirii muzeului, iar pe 29 septembrie 2004 a fost redeschis, insa acum avea doar 2.500 de articole. Cele mai valoroase piese din muzeu sunt: statuetele din fildes, antichitatile din Cusmir ale budismului primar si mai apoi cele ale Islamului primar. In 2004, arheologii au descoperit un tezaur compus din peste 100 de lazi, continand articole istorice ale muzeului ce au fost ingropate sub palatul prezidential si in alte zone din apropiere de personalul muzeului pentru a fi ferite de jaf. Printre colectiile descoperite se afla si o imensa colectie de monede vechi din aproape din toate epocile si civilizatiile ceea ce dovedeste importanta comerciala inca din cele mai vechi timpuri ale Kabul-ului.

In Kabul mai pot fi admirate gradinile Babur din sec al XVI-lea aflate in ruina, insa se iau masuri pentru renovarea lor, diferite moschei, bazar-uri sau mausoleul dedicat lui Amir Abdul Rahman aflat in centrul capitalei.

Herat este un oras aflat in capitala provinciei Herat din vestul Afganistanului. Heratul este totodata unul dintre cele mai mari centre culturale din Asia Centrala, fiind un adevarat paradis ridicat in jurul unei oaze de verdeata aflata in mijlocul desertului. Despre Herat calatorii povestesc ca ar fi centrul artei, poeziei, picturii si muzicii combinand culturile persane si central-asiatice.

Moscheea Masjet-E-Jam

Moschea Masjet-E-Jam din Herat este cunoscuta pentru mozaicul unic cu care este acoperita. Aceasta moschee fost construita de Ghurisi in anul 1.200 la ordinul sultanului Ghiyath al-Din Muhammad pe locul a doua temple apartinand religiei zoroastrism care erau mai mici si au fost distruse de incendii si cutremure.

Tot in Herat se mai afla si cetatea Qala-i-Ikhtiyar-ud-din construita de Alexandru cel Mare care are o istorie zbuciumata datorita faptului ca a fost adeseori cucerita de triburile barbare. Genghis Khan insusi a luptat sub zidurile ei.

Bamyan este un oras retras aflat la o altitudine de 2.500 de metri intr-o vale marginita de masive muntoase ce mereu au varfurile inzapezite. Datorita izolarii a devenit unul dintre cele mai sarace orase ale Afganistanului. In partea de nord a orasului se pot fi admirate stancile uriase pe care au fost incrustate imagini ale lui Buddha. Doua dintre aceste statui au fost distruse de luptatorii talibani in anul 2001 in razboiul lor impotriva constructiilor si artefactelor pre-islamice din tara. Cele doua statui datau din secolele al III-lea si al V-lea si aveau 36 respectiv 53 metrii inaltime care a fost mai are statuie a lui Buddha. Aceste statui au fost sculptate in stanca si acoperite cu stucaturi pentru a fi protejate de intemperii.

La vest de statuile lui Buddha de la Bamyan se afla vestitele lacuri ale Afganistanului, Band-e Amir, adica in traducere libera "Barajul comandantului". Band-e Amir este format din cinci lacuri aflate la 3.000 de metri altitudine. Lacurile sunt cunoscute calatorilor datorita apeleor albastre si frumusetii feerice date de unicitatea naturii, insa accesul este greoi datorita terenului accidentat si a accesului care se face pe o carare ingusta folosita adesea pentru orice tip de trafic.

Tot in vecinatatea orasului Bamyan afla ruinele de la Shahr-e-Gholghola care a fost un sit urban fortificat, datand din perioada sasanida tarzie a secolului al 6-lea. Denumirea orasului Shahr-e-Gholghola poate fi tradusa ca: "Orasul zgomotului" sau "Orasul strigatelor". Shahr-e-Gholghola a fost o cetate infloritoare intre secolele V - VII, iar pentru urmatorii 500 ani, pana in perioada ghorid a fost un punct important de-a lungul drumului matasii. Invazia mongola din anul 1221 a a vavut scopul de a distruge si invada teritoriile imperiului islamic, insa cetatea Shahr-e Gholghola a ramas multa vreme de necucerit avand reputatia ca fiind cea mai bine aparata cetate regala din zona Bamyan. Jalaludin conducatorul din acea vreme a cetatii Bamyan a rezistat eroic sub asediul lui Genghis Khan, insa nu a putut preveni tradarea fiicei sale, care a tradat mongolilor intrarea secreta a cetatii cu dorinta de a ajunge sotia lui Genghis Khan. Insa dupa ce fortele mongolilor au tabarat in cetate i-au masacrat pe toti locuitorii, inclusiv pe fiica tradatoare dupa care au demolat cetatea. Furia masacrului infaptuit de Genghis Khan a dat si numele actual al cetatii "Orasul tipetelor", insa mongolii il numeau "Orasul blestemat".

Shahr-e-Zohak

Shahr-e-Zohak sau ",Orasul rosu", denumit astfel datorita stancile rosii care il inconjoara se afla la 15 km de Bamyan si a fost considerat centrul Buddhismului intre secolele V - VII. Shahr-e-Zohak a servit drept fortareata de aparare a orasului Bamyan in secolele XII - XIII, insa si acestaa fost distrus in anul 1221 de Genghis Khan drept razbunare pentru nepotul sau ranit.

Orasul Balkh aflat in nordul Afganistanului are renumele de a fi unul dintre cele mai vechi orase ale lumii. In antichitate, unii autori descriu orasul ca fiind unul dezvoltat ce putea usor rivaliza cu alte centre urbane mari, cum ar fi Babilonul. In antichitate orasul Balkh era numit Paktra si a fost centrul spiritual al zoroastrismului, fiind locul de nastere al profetului Zoroastru si al Rabiei Balkhi prima femeie poet a perioadei islamice. Teritoriul orasului Balkh a fost un important centru al negotului nomazilor, punct de stabilire a colonistilor, dar si al persoanelor religioase. In zilele noastre, provincia Balkh reprezinta unul din cele mai importante situri arheologice din lume, iar orasul cu acelasi nume este doar o umbra fada a ceea ce a fost in trecut.



Afganistan sau Republica Afganistan in imagini:


Kabul
Statuie Buddha Bamyan
Herat
Band-e Amir
Orasul Rosu



Bijuteria de lux Papillon Construct