Calator pe mapamond

New YorkHarta localizare New York

Numele oficial al New York-ului este The City of New York fiind cel mai populat oras al Statelor Unite, si una dintre cele mai mari zone urbane ale lumii.

Se gaseste situat in statul New York, fiind cel mai mare oras al Statelor Unite cu o suprafata de 830 km²,este de asemenea si primul oras capitala al statului si locul de numire a lui George Washington primul presedinte al Statelor Unite. New York-ul are o populatie de peste 19,2 milioane locuitori, fiindmetropola cu cea mai mare densitate din Statele Unite.

Zonele din New York

New York este impartit in cinci zone: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens si insula Staten Island, acestea sunt de fapt regiuni administrative diferite, fiecare cu independenta locala si cultura diferita.

Din punct de vedere istoric aceasta regiune a fost descoperita in anul 1524 de catre Giovanni de Verrazzano, un explorator italian aflat in seviciul coroanei franceze, care a denumit-o "Nouvelle Angouleme". Inainte sa fie populata de europeni, regiunea era locuita de aproximativ 6.000 de nativi americani lenapia. Primele constructii ale europenilor apar in 1614 cand olandezii au fondat prima asezare in vederea dezvoltarii comertului cu blanuri, denumita mai tarziu Nieuw Amsterdam sau Noul Amsterdam, aceasta asezare se afla situata in sudul Manhattanului.

In secolul XIX, orasul sufera transformari majore, datorita imigrarii si dezvoltarii, iar in anul 1835 depaseste demografic Philadelphia, devenind astfel cel mai mare oras din America.

Raul Hudson

Orasul New York este situat in nord-estul Statelor Unite ale Americii, si in sud-estul Statului New York, la aproximativ jumatatea distantei dintre Washington D.C. si Boston. Zona de la gura raului Hudson, care se varsa in Oceanul Atlantic, a ajutat la dezvoltarea orasului din punct de vedere comercial. O mare parte a New York-ului este construita pe cele trei insule ale Manhattanului, Staten Island si Long Island,avand astfel o suprfata foarte dispersata.

Raul Hudson, curge prin Valea Hudson si Golful New York, intre orasul New York si Troy, un orasel din New York, separand totodata orasul de New Jersey. East River curge din Long Island Sound si separa The Bronx si Manhattan de Long Island., iar raul Harlem, ce se afla intre East River si raul Hudson, separa Manhattan de The Bronx.

Orasul se intinde pe uscat pe o suprafata de 831,4 km², punctul cu cea mai ridicata altitudine este Todt Hill din Staten Island, care se afla la 124,9 m deasupra nivelului marii, fiind de asemenea cel mai inalt punct al coastei de est.

New York

Desi aflat la aproximativ aceeasi latitudine ca si alte orase europene a caror clima este mai calda, New York-ul are un climat umed continental, datorita curentilor de aer reci care vin din centrul Americii de Nord. Iernile in New York sunt reci, dar datorita faptului ca este un oras de coasta, temperaturile sunt relativ mai ridicate fata de cele din interiorul continentului, fapt ce ajuta la moderarea stratului de zapada care variaza intre 63,5 si 88,9 cm.

In ceea ce priveste arhitectura predomina zgarie-norii, gasindu-se in jur de 4493 zgarie-nori, mai multi decat in orice alt oras al lumii. Datorita faptului ca este inconjurat aproape in intregime de apa, cat si datorita densitatii ridicate si a capacitati comerciale ale orasului in diferitele sale zone, a dus la aparitia celui mai mare numar de cladiri de birouri si blocuri de apartamente din lume.

New York-ul noaptea

Sistemul public de invatamant al orasului este cel mai mare din America, avand injur de 1,1 milioane de studenti care invata in peste 1.200 de scoli diferite. Biblioteca Publica din New York, are cel mai mare lant de biblioteci publice din tara, aceasta deserveste Manhattanul, Bronxul si Staten Island,Queens fiind deservit de catre Queens Borough Public Libary, acesta fiind al doilea lant de biblioteci publice ca marime, iar Biblioteca Publica din Brooklyn deserveste Brooklynul. Biblioteca Publica din New York are de asemenea cateva biblioteci de cercetare, printre care si Arthur Schomburg Center for Research in Black Culture.

Brooklyn Bridge

Obiectivele de interes turistic ce nu trebuie ratate sunt: Statuia Libertatii, care reprezinta simbolul Americii, Brooklyn Bridge, Central Park si scena de vara din Central Park pentru concerte in aer liber, Castelul Belvedere din Central Park,care se afla amplasat pe stanca Vista fiindcel mai inalt punct din parc, oferind astfel panorame in toate directiile, Catedrala St. John The Divine, care este cea mai mare catedrala in stil gotic din lume, la aceasta lucrarile sunt in desfasurare de peste un secol, Lincoln Center, Broadway pe 64th Street care este cel mai mare complex cultural din lume, aici se pot urmarii piese de teatru, simfonii, balet, opera, filme, expozitii de arta sau doar arhitectura cladirilor, The Cloisters, amplasatpe raul Hudson in partea de nord a Manhattans Fort Tryon Park, cladirea incorporeaza elemente din cinci manastiri medievale frantuzesti si de la alte amplasamente monahale din Franta, gradinile sale sunt un loc minunat de a petrece dupa-masa,Carnegie Hall, la Rockefeller Plaza unde gasiti pomul de Craciun in preajma sarbatorilor de Craciun, patinoarul, St. Patrick Cathedral, Washington Square Park, si arcul sau faimos, situat in inima asa-numitului Village si nu in ultimul rand World Financial Center, aflat langa amplasamentul fostelor Turnuri Gemene.New York in imagini:


Statuia Libertati
New York-ul noaptea
Central Park
Lincoln Center
Central Park WestBijuteria de lux Papillon Construct