Calator pe mapamond

Statuia lui Iisus Mantuitorul din Rio de JaneiroMuntele Corcovado

Faimoasa si impunatoarea statuie a lui Iisus Hristos, este una dintre cele mai cunoscute monumente ale lumii si de asemenea una dintre cele mai recunoscute reprezentari ale Mantuitorului.

Binecunoscuta statuie a lui Issus din Rio de Janeiro, denumita sugestiv Cristos Mantuitorul, a devenit emblema acestui exoticului Rio cunoscut de altfel ca patria carnavalurilor si a dansului.

In anul 1859, parintele Pedro Maria Boss soseste in Rio de Janeiro si este uimit de frumusetea misterioasa a muntelui Corcovado si sugereaza pentru prima oara construirea unui monument religios. Dupa care totul a fost dat uitarii pana in anul 1921 cand a fost repusa pe tapet ideea de a se construi o statuie imensa ca punct de reper pe varful Muntelui Corcovado care sa fie vizibila din orice punct din Rio. Propunere a fost facuta de catre Arhidieceza de Rio de Janeiro dorindu-se totodata a fi si un mod de a marca celebrarea Centenarului Independentei Braziliei planificata pentru anul urmator.

Statuia lui Isus invaluita de nori

Arhidieceza a organizat un eveniment denumit Saptamana Monumentului, pentru a atrage donatii, care au venit in special de la catolici brazilieni. Primele schite au fost realizate de Carlos Oswald, care si l-a imaginat pe Hristos purtand o cruce si tinand un glob, stand pe un piedestal ce simboliza lumea dar, ulterior, schitele au fost modificate.

Prima piatra a statuii a fost amplasata pe data de 4 aprilie 1922 dar, lucrarile au inceput abia in anul 1926. Statuia a fost inaugurata pe data de 12 octombrie 1931, dupa aproximativ cinci ani de munca.

Statuia care-l reprezinta pe Mantuitorul Isus Hristos cu bratele intinse, binecuvantand parca metropola braziliana Rio de Janeiro, se afla pe varful muntelui Corcovado, la 710 metri deasupra nivelului marii si poate fi observata din toate colturile orasului. Proiectul a fost realizat de Heitor da Silva Costa care a fost autorul proiectului, Carlos Oswald care a proiectat designul final al monumentului si Paul Landowski care a executat sculptura. La chipul lui Iisus a fost ajutat si de sculptorul roman Gheorghe Leonida. La inaltarea monumentul, s-au folosit cele mai moderne tehnici ale timpului.

Magnifica statuie a lui Iisus Hristos este o veritabila capodopera de arta, fiind un adevarat simbol al orasului Rio de Janeiro si al ospitalitatii brazilienilor care-si primesc vizitatorii cu bratele deschise.

Monumentul are o inaltime de 38 de metri din care 8 metri reprezinta piedestalul, iar distanta de la o mana la cealalta este de aproape 30 metri, fiind realizata din beton armat si cantareste aproximativ 1000 de tone.

Rio de Janeiro vegheat de statuia Mantuitorului

Ca si o curiozitate este faptul ca in timpul constructiei nu si-a pierdut viata nimeni cu toate ca, existau conditii vitrege de munca datorita vantului si inaltimilor mari la care s-au executat lucrarile.

Statuia lui Iisus a cunoscut cateva etape de restaurare si modernizare insa fara a-i afecta structura sau forma initiala. In anul 1980, statuia a intrat in restaurare generala fix inaintea unei vizite pe care Papa Ioan Paul II avea s-o efectueze in Rio. In anul 2003 au fost instalate lifturi si scari rulante pentru a facilita accesul publicului catre privelistea extraordinara de pe platforma de la baza sa.

In 2008 un trasnet a lovit monumentul, avariindu-l pe Iisus la nivelul capului si degetelor, moment in care s-a demarat restaurarea statuii, in urma careia s-au inlocuit cateva placi de steatit si s-a montat un nou paratrasnet.

In 2010, statuia lui Cristos Mantuitorul a fost vandalizata cu graffiti, autorul ramanand necunoscut. Primarul din Rio a declarat ca acest act este o jignire importiva natiunii braziliene, oferind o recompensa celui care il va prinde pe vandal.Statuia lui Iisus Mantuitorul din Rio de Janeiro in imagini:


Statuia lui Iisus Hristos
Rio de Janeiro si statuia
Rio de Janeiro noaptea
Panorama cu statuia lui Isus
Statuia lui Isus in noriBijuteria de lux Papillon Construct