Calator pe mapamond

Marele Zid Chinezesc



Harta cu Marele Zid Chinezesc

Pe valea fluviului Huang-Go, in urma cu aproximativ 4000 de ani se nastea o civilizatie infloritoare, mistica, ce avea sa impresioneze peste veacuri cultura europeana. Izolata in mod natural de restul Orientului: in vest, lanturi de munti dintre cei mai inalti din lume au legat-o si totodata au separat-o de vasta zona a Tibetului, in nord, gigantica constructie, Marele Zid Chinezesc, Marea Galbena in est, si Marea Chinei in sud, adapostita de un cadru geografic vast ce porneste de la: munti abrupti, desert sau stepa, la imense campii fertile, jungla sau zone mlastinoase.

Marele Zid Chinezesc este situat in nordul Chinei, partea estica incepe de la trecatoarea Shanhaiguan, si continua pana in zona de vest a Chinei, in zona de lacuri denumita Lop Nur, de-a lungul unui arc care contureaza in mare parte marginea de sud a Mongoliei Interioare, regiune autonoma mongola din China situata in nordul Chinei. Zidul traverseaza urmatoarele zece regiuni din China: Liaoning, Hebei, Tianjin, Pekin, Shanxi, Mongolia Interna, Shaanxi, Ningxia, Gansu si Qinghai.

Turn de aparare din Marele Zid Chinezesc

Zidul este o constructie gigantica a lumii antice prevazuta din loc in loc cu forturi cu aspect paralelipipedic si turnuri inalte de aparare. A fost construit cu scopul de aparare a granitei imperiului chinez impotriva atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o constructie gigantica considerata, dupa volum, ca fiind cea mai mare de pe glob si cu o lungime controversata. Pana nu demult se stia ca are o lungime de 6.350 km, dar potrivit noilor masuratori efectuate de Societatea pentru mostenire culturala (Sach) si Biroul de cartografie din Pekin a reiesit ca zidul are de fapt 8.851 km, are o inaltime maxima de 9 metri si o latime de 6,5 metri meritandu-si statutul de "cel mai lung zid de pe Terra".

In antichitate China era divizata in mai multe state mici, fiecare avand un lider propriu. Datorita deselor invazii ale popoarelor nomade din nord fiecare stat a inceput sa ridice in mod independent ziduri de aparare. Prima portiune de zid a fost construita probabil in a doua jumatate a secolului V i.e.n. in timpul dezbinarii Imperiului chinez intre anii 475 - 221 i.H. In anul 221 i.Hr Qin Shi Huang a cucerit toate statele rivale si a unificat China stabilind Dinastia Qin, dupa care, pentru a-si proteja statul pe care il unificase, porunceste sa fie legate intre ele fortificatiile cladite de predecesorii sai, iar in anul 214 i.H, permite sa se construiasca prima parte a zidului de la fluviul Galben ca aparare fata de poporul nomad Xiongnu (hunii). Spre deosebire de zidul construit mai devreme care, se intinde si in vai, zidul acesta era construit numai pe crestele muntilor.

Marele Zid Chinezesc

Deoarece argila lipsea cu desavarsire la constructia zidului au folosit piatra asezata in straturi. Zidul a atins lungimea maxima in timpul dinastiei Ming. In anul 1493 a inceput imparatul Hongzhi constructia zidului dinastiei Ming care servea ca aparare contra mongolilor si pentru o supraveghere mai buna a drumurilor comerciale, ca portiunea centrala a drumului matasii, pe crestele muntilor incepandu-se o constructie deosebit de costisitoare. Mortarul folosit era produs din piatra de calcar arsa amestecat cu amidonul din orez. La constructia interioara a zidului se folosea un amestec de argila nisip si piatra cioplita. Grosimea zidului este foarte diferita, astfel de exemplu in regiunea Peking, zidul are o grosime care variaza intre 4 si 8 m, la coama zidului 8, iar la baza are 10 m grosime. La intervale de cateva sute de metri s-au construit turnuri de 12 m inaltime care au rolul de observare, transmitere de semnale si depozit de arme. Se apreciaza ca ar fi existat aproximativ 25.000 de asemenea turnuri integrate in zid si 15.000 de turnuri pentru semnalizare care faceau legatura cu capitala situata langa Kashgar.

Marele Zid Chinezesc a fost lasat in paragina incepand cu secolul al XIX-lea pana in 1952 cand a fost luat sub protectie guvernamentala si declarat monumet istoric al Chinei, insa cu toate astea, doar o mica portiune din zid a fost reabilitata si accesibila turistilor.

Templul Meng Jiangnu

Marele Zid Chinezesc reprezinta monumentul natiunii chineze, o vizita la marele zid reprezinta o reintoarcere in istorie, oferind calatorului o atractie deosebita cu fiecare treapta a sa. Cea mai populara legenda povesteste de sotia unui barbat chinez decedat in timpul constructiei Zidului. Meng Jiangnu a venit sa isi viziteze sotul care lucra la Zid, fara sa stie ca acesta a murit. Pentru ca ceilalti constructori nu au putut sa ii spuna adevarul si au mintit-o ca sotul ei este "in urmatorul turn" ea a mers din turn in turn de la un capat la altul al Zidului. In final, la ultimul turn, a aflat adevarul si a inceput sa planga atat de tare incat lacrimile ei au creat o bresa in Zid. Astazi, acolo este inaltat un templu in cinstea ei.

Ca un fapt divers legat de Marele Zid este ideea care s-a speculat de-a lungul anilor cum ca, aceasta este singura constructie vizibila de pe Luna. Adevarul este ca zidul nu se vede nici macar de la 500 Km distanta de Pamant, deoarece are o inaltime maxima de 9 metri si cromatica asemanatoare elementelor geografice care il inconjoara face imposibila observarea lui de pe Luna cu ochiul liber.



Marele Zid Chinezesc in imagini:


Marele zid chinezesc
Marele zid noaptea
Marele zid la apus
Interiorul Marelui zid
Turn de aparare



Bijuteria de lux Papillon Construct