Calator pe mapamond

Ruinele incase de la Machu Picchu



Ruinele orasului Machu Picchu

Machu Picchu se gaseste in inima Anzilor la peste 2400 de metri altitudine, dominand ca un strajer destoinic mediul natural din jur de peste cinci secole. Vechea splendoare arhitecurala sta ascunsa in maretia naturii care a facut inaccesibil accesul spre vechea cetatea incasa.

Machu Picchu se afla intr-o zona de un exotism coplesitor fiind inconjurat de un dens covor vegetal din ingusta si adanca vale a raului Urubamba. Machu Picchu a ramas necunoscut timp de patru secole, ascuns printre piscurile de 4000 de metri ale Anzilor, devenind in zilele noastre unua dintre cele mai frumoase si enigmatice locatii stravechi din lume.

Cetatea de la Machu Picchu este cel mai cunoscut simbol al imperiului incas ce a fost construit in anul 1450 de catre suveranul incas Pachacuti. Cetatea a fost abandonata in chip brutal de locuitorii sai in 1572 si lasata in uitare pana in anul 1911.

Terasele de la Machu Picchu

Ruinele orasului Machu Picchu se afla in valea Urubamba din Peru, la aproximativ 70 de kilometri de Cusco, si a reintrat in atentia intregii lumi dupa 24 iulie 1911, cand a fost redescoperit de arheologul Hiram Bingham aflat in fruntea unui grup de arheologi americani, dupa ce secole de-a randul a fost dat uitarii.

Legendele spun ca Machu Picchu sau "Vechiul Pisc" in limba Quechua, era un loc sacru al timpurilor stravechi, insa nici pana astazi nu s-a aflat care ar fi cu adevarat scopul acestui oras de piatra. Se crede ca era loc sacru datorita amplasarii sale in zona in care Anzii intalnesc raul mitic Amazon. Unele teorii spun ca Machu Picchu a fost candva o manastire, in care tinerele fete urmau sa-l serveasca pe Marele Preot Willac Uno. Aceasta teorie a luat nastere dupa ce s-au descoperit, in interiorul sitului, 135 de schelete, dintre care 109 de femei. Oricare ar fi originile sale, incasii l-au transformat intr-un mic dar extraordinar oras.

Machu Picchu este bine delimitat in cadrul natural fiind inconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrani populatia din zona si totodata irigat de izvoare naturale. Machu Picchu pare sa fi fost folosit de incasi ca un oras ceremonial secret, aflat la 610 metri deasupra galagiosul rau Urubamba.

Labirint din Machu Picchu

Suprafata sitului este alcatuita din 140 de constructii, printre care temple, sanctuare, locuinte si parcuri, piete, apeducte, turnuri de observare si chiar un cadran solar, o dovada evidenta a cunostintelor avansate ale incasilor. Ruinele palatelor, templelor, bailor, caselor si hambarelor sunt intr-o remarcabila stare de conservare. Constructiile care au fost sapate in granitul din varful muntelui sunt adevarate minuni atat arhitecturale cat si estetice. Multe dintre blocurile de piatra cantaresc 50 de tone sau chiar mai mult, sunt atat de precis sculptate si imbinate incat imbinarile executate fara mortar nu permit patrunderea unei lame de cutit printre ele. Unele mituri si legende legate de modalitatile de constructie incase spun ca o pasare, denumita Kak aqllu, care cunostea secretul de a face roca maleabila. O alta legenda povesteste despre existenta unei plante magice, care detinea puterea de a comprima piatra. Adevarata metoda folosita de incasi la mutarea si plasarea blocurilor de piatra nu este cunoscuta, insa multi cred ca s-au folosit sute de oameni care au impins blocurile pe plan inclinat.

Machu Picchu este o citadela conceputa ca un labirint citadin inexpugnabil. La peste 4000 de metri, lemnul era o raritate si totul a fost lucrat in piatra: terase, fotificatii, palate regale, locuinte simple, bazine de acumulare a apei de ploaie, caramizi, piete si un sofisticat sistem de parcele agricole pentru cultura principala, porumbul. Totul se incadreaza intr-un plan urbanistic aparent "intortocheat", menit sa deruteze eventualii invadatori. Este un unicat arhitectural impresionant si doar fotografiile facute din avion i-au pus in evidenta toate insusirile.

Marimea blocurilor de piatra de la Machu Picchu

O enigma inexplicabila, in ceea ce priveste Machu Picchu, sunt retelele de drumuri facute de cei care nu cunosteau roata si totusi aveau 16.000 de km de drumuri pavate, inclusiv poduri suspendate in zonele mlastinoase si nisipoase. De ce acest efort de taiere de "autostrazi" in coastele anzilor, daca incasii nu au avut vehicule, necunoscand roata? Nu lipseau nici bornele indicatoare care erau amplasate din 7 in 7 km cu locuri de odihna din 20 in 20 de km. Se vehiculeaza ideea utilizarii acestor sosele drept piste de aterizare-decolare, insa nu exista dovezi credibile, cel putin nu inca. Nici un drum special amenajat nu ducea catre Machu Picchu, deoarece acesta, se presupune, ca era o enclava a preotilor, putand adaposti doar 500 de persoane.

Machu Picchu exista parca in afara timpului si spatiului, ascunzand mistere inca de nepatruns. Cele mai reprezentative constructii ale sitului sunt Templo de las Tres Ventanas sau Templul celor Trei Ferestre, Torreon sau Turnul de control si Intihuatana sau Cel mai inalt loc al Soarelui care este de fapt o piatra ce s-a dovedit un indicator precis al celor doua echinoxuri si al altor perioade din an. Legendele samanilor afirma ca persoanele cu un simt de perceptie acut pot avea viziuni despre lumea spiritelor, odata ce-si ating fruntea de aceasta piatra.

Machu Picchu impresioneaza nu doar prin ruinele incase ci si prin panorama coplesitoare. Crestele celor doi munti care strajuiesc locul se ridica deasupra norilor, roca de granit contrasteaza cu orhideele si ferigile arborescente care pot fi intalnite la tot pasul.



Ruinele incase de la Machu Picchu in imagini:


Machu Picchu
Machu Picchu in nori
Templo del Condor
Templo de las Tres Ventanas
Machu Picchu - Intihuatana



Bijuteria de lux Papillon Construct