Chichen Itza mai este denumita si Taramul fagaduintei, fiind unul dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya-Toltec. Chichen Itza este de fapt un imens sit arheologic pre-columbian construit de civilizatia Maya amplasat in partea central-nordica a peninsulei Yucatan, in statul Yucatan, Mexic.
In trecut Chichen Itza era un centru regional ce cuprindea toate campiile mayase din nord, acest centru s-a format in perioada clasica tarzie si a tinut pana in perioada clasica terminala si spre inceputul perioadei postclasice. Situl de la Chichen Itza indica de fapr o multitudine de stiluri arhitecturale, de la ceea ce se numeste stilul "mexicanizat" si cu influente din stilurile vazute in centrul Mexicului pana la stilul Puuc din campiile nordice. Prezenta stilurilor central-mexicane a fost considerata un semn al migratiilor directe a populatiilor din centrul Mexicului sau a unor cuceriri a acestora, dar interpretarile contemporane vad prezenta acestor stiluri non-mayase mai mult ca un rezultat al schimburilor culturale.
In prezent ruinele sitului de la Chichen Itza sunt proprietatea guvernului federal mexican, iar situl este administrat de Instituto Nacional de Antropologia e Historia (Institutul National Mexican de Antropologie si Istorie, INAH), insa pamantul de sub monumente se afla in proprietatea privata a familiei Barbachano.
Vechea asezare de la Chichen Itza este dedicata in totalitate zeului Quetzalcoatl si este compusa din mai multe cladiri: Piramida Kukulcan denumita si El Castillo, Piata celor 1000 de coloane, Templul Curtii Ovale, Tempul Jaguarului, Tempul Razboiul-Templul Chichen Itza propriu zis, Observatorul, Osuarul, Platforma Venus, Plaforma Uliului si Jaguarului, Drumul catre Locul de Sacrificii, Platforma Craniilor, Templul Barbatului Barbos. Piramida Kukulcan sau Quetzalcoatl sau El Casillo. Quetzalcoatl este un alt nume dat de tolteci zeului Kukulkan.
Orasul Chichen Itza este recunoscut pentru piramida mayasa care s-a pastrat intr-o stare extrem de buna, aceasta a fost construita in anul 800 d.H. este o constructie in trepte care are in fata si pe lateralele piramidei randuri de coloane sculptate, ce infatiseaza razboinici. Piramida este de altfel ultima constructie si cea mai impresionanta dintre toate templele mayase, aceasta este amplasata in centrul orasului si reprezinta locul in care salasluiau zeii.
Piramida de la Chichen Itza are o inaltime de 24 de metri cu baza patrata si un numar total de 365 de trepte egal cu cel al zilelor unui an, 18 terase si 52 de panouri. Constructia este pozitionata in asa fel incat in timpul echinoctiului de primavara si toamna (21 martie si 21 septembrie) se poate vedea asa numita: "Miscarea sarpelui", care este un fenomen luminos creat de soare ce arunca pe pamant o umbra care seamana cu imaginea unui sarpe cu pene. Potrivit mitologiei, acest sarpe cu pene este reprezentarea zeului Quetzalcoatl.
Piramida reprezinta de fapt "Muntele Sarpelui", adica locul unde, conform credintei Maya, a avut loc marea creatie. Mari astronomi si arhitecti, mayasii s-au folosit de toate cunostintele stiintifice si de sistemul lor social, piramida fiind de fapt un calendar solar cu 365 de zile, numarate in cele 365 de trepte. Incinta este foarte bine construita din punct de vedere acustic, astfel ca sunetele scoase in varful piramidei, chiar si in soapta, pot fi auzite de jos.
O curiozitate in ceea ce priveste Chichen Itza este poza facuta de Hector Siliezar pe data de 24 iulie 2009, cand impreuna cu sotia sa si cu cele doua fiice se aflau in timpul unei vacante la Cancun, Mexic, si sa-au pornit sa viziteze faimosul complex Chichen Itza, devenind martorii unui eveniment misterios si extraordinar. In jurul orei 14 face fotografii cu ajutorul unui telefon celular. Cand s-a uitat la imagini a fost surprins sa constate ca in afara de piramida mai apare o raza de energie luminoasa destul de mare si clara care iesea din varful piramidei, raza de energie nu a putut fi vazuta cu ochiul liber. Foarte entuziasmat Hector a inceput sa arate si altor turisti care vizitau atunci Chichen Itza descoperirea.