Calator pe mapamond

Templul lui ArtemisTemplul zeitei Artemis

Templul zeitei Artemis din Efes, cunoscut si ca templul Dianei, a fost un templu antic grecesc construit pentru zeita Artemis. Vechiul templu al Dianei se gasea in Efes orasul antic situat pe coasta de vest a Asiei Mici aflat atunci pe teritoriul imperiului babilonian, in zilele noastre acolo se afla orasul turcesc Selcuk, situat la 50 km sud de Izmir.

In mitologia greaca Artemis era zeita vanatorii, asimilata de timpuriu de catre romani cu Diana, o veche divinitate de origine italica. Artemis, era sora geamana a lui Apollo, fiica lui Zeus si a lui Leto. La inceput a avut aceleasi atribute cu fratele ei fiind o divinitate razbunatoare, care semana molimi si moarte printre muritori. Artemis isi secondeaza fratele in numeroase actiuni: il insoteste in exil atunci cand Apollo ispaseste omorarea Pythonului, e alaturi de el in razboiul troian sau participa impreuna la uciderea copiilor Niobei. Mai tarziu, Artemis se identifica cu Selene "Luna" si primeste atributele unei zeite binefacatoare, devenind protectoarea campurilor, animalelor si a vindecarilor miraculoase. In calitatea sa de zeita a vanatorii era infatisata ca o fecioara salbatica, singuratica si care cutreiera padurile insotita de o haita de caini, daruiti de Pan, ucigand animalele cu arcul si cu sagetile ei faurite de Hephaestus. Insensibila la dragoste, ii pedepsea pe toti cei care incercau sa se apropie de ea sau daca la randu-i incerca sa se apropie de vreun muritor, dragostea ei era rece si stranie.

In anul 600 i.e.n., ionienii doreau sa-i dedice zeitei un nou templu, in apropiere de Efes, insa au renuntat la constructie datorita lipsei banilor. Mai tarziu in anul 560 i.e.n., Cresus, regele Lidiei, a atacat Efesul, l-a ocupat si a reusit sa-si duca la bun sfarsit visul de a finanta si construii templul. Se crede ca investitia a fost foarte mare deoarece fundatiile sirului de coloane erau neobisnuite, fiind greu de realizat deoarece acea zona era expusa unor frecvente cutremure de pamant.

Templul lui Artemis

Templul lui Artemis era faimos pentru marimea lui si pentru operele de arta pe care le gazduia, acesta era construit din marmura, cu o fatada decorata, a fost realizat de arhitectul grec Chersiphron si de fiul acestuia, Metagenesie, care l-au construit deasupra unei mlastini, deoarece aceast fiind moale putea sa absorba vibratiile cutremurelor. Astfel pe fundul unei gropi adanci s-au fixat, unul langa altul, stejari, arsi la suprafata, pentru a fi protejati de putrezire, dupa care s-au adus blocuri mari de piatra, care au constituit temeliile templului, lung de 105 m si lat de 51 metri.

Acoperisul templului era de forma triunghiulara, sustinut de 127 de coloane din marmura alba care se sprijineau pe un postament de marmura in forma de toba, unele erau decorate cu reliefuri reprezentand personaje in marime naturala si pictate in culori vii, coloanele aveau o inaltime de 18 metri si erau dispuse in siruri duble aranjate pe toate cele patru laturi ale templului, incat se spunea ca seamana cu o padure. In partea de sus a coloanelor erau capiteluri sculptate in stil ionic si ornamentate cu volute elegante care sprijineau partile superioare ale templului, inclusiv friza. Plafoanele si structura de sustinere erau realizate din lemn de cedru mirositor, usile batante ale sanctuarului erau din lemn de chiparos, partial aurite si acoperite cu picturi. Diana era reprezentata de o statuie sculptata dintr-un butuc de vita de vie, inalta de 2 metri, impodobita cu aur si argin. In interior se mai gaseau sculpturi valoroase realizate de marii artisti ai vremii.

Phillon a spus: "Am vazut zidurile din Babilon, am vazut gradinile din Semiramis, am vazut statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rhodos, piramidele. Dar cand am vazut templul din Efes, celelalte minuni au disparut ca in ceata.".

Zeita Artemis

La 22 iulie 356 i.e.n., templul a fost distrus printr-un incendiu, se spune ca focul a fost pus de Herostrate, care impins de nebunia onorurilor, a hotarat sa devina celebru, cum nu ar fi reusit prin calitatile sale fizice sau intelectuale, el a dat foc templului si astfel in anul 356 i.e.n. a fost distrus "sanctuarul cel mai frumos, cel mai mare, cel mai elegant de pe pamant", cum il aprecia istoricul grec Ampelios, gandindu-se, fara a gresi prea mult, ca acest act va face ca numele sau sa fie pe buzele tuturor si sa devina nemuritor. Istoria acestui om este una din cele mai dramatice si pline de invataminte din antichitate. El nu se deosebea prin nimic de semenii sai insa, in dorinta de a se mentine in constiinta oamenilor si in istorie, comite aceasta crima, de aici a luat nastere expresia "Slava lui Herostrate". Legenda spune ca in noaptea in care templul a ars, s-a nascut Alexandru cel Mare, iar Artemis a fost prea ocupata cu nasterea lui si astfel nu a avut grija de templu.

In timpul incendiului a scapat doar statuia Dianei care a ramas practic intacta. Grecii au vazut in acest lucru un miracol si au hotarat sa reconstruiasca templul, astfel sub conducerea arhitectului Cheirocrates, a vazut lumina zilei un nou templu destinat zeitei Artemis, mai mare decat cel vechi, care masura 125 de metri lungime si 65 de metri latime. In afara de dimensiunile schimbate sa incercat sa se pastreze arhitectura existenta inainte, totusi, pentru a preveni pericolul focului, plafonul si structura de sustinere a acoperisului nu au mai fost facute din lemn, ci din piatra. Acest nou edificiu a fost apreciat de Antipater drept una din minunile lumii si a supravietuit timp de secole, pana la aparitia crestinismului cand a fost daramat deoarece era considerat a fi edificiu pagan.

Pana in zilele noastre au mai ramas cateva statui din templu care au reprezentat sursa de inspiratie pentru multe din picturile aflate in catedrale mari din lume, cum ar fi Catedrala din Vatican sau multe altele. Efesul a fost unul din cele mai bogate centre bancare ale lumii antice, cu un templu magnific care a reprezentat cu adevarat una din Cele Sapte Minuni ale Lumii Antice.Templul lui Artemis in imagini:


Templul lui Artemis
Ruinele din templul lui Artemis
Macheta cu templul zeitei Artemis
Ruinele templului zeitei
Templului zeitei ArtemisBijuteria de lux Papillon Construct