Calator pe mapamond

Piramida lui Keops sau Marea Piramida de la Gizeh



Piramida lui Keops

Piramida lui Keops este singura dintre cele 7 minuni ale antichitatii care nu a fost distrusa de-a lungul timpului si este singura minune a lumii antice asupra careia nu se fac speculatii referitoare la forma, marime si prezentare, cu toate ca este cea mai veche minune este singura care a supravietuit timpului. Scopul constructiei piramidelor este acela de a fi folosite ca morminte regale. Prima piramida a fost construita la Sakkara, dar cele mai importante piramide sunt cele trei piramide de la Gizeh, care sunt atribuite faraonilor: Mikerinos, Kephren si Keops.

Piramida lui Keops se crede ca a fost construita intre anii 2700- 2500 i.e.n. si se afla amplasata la 8 kilometri de Cairo pe platoul Gizeh. Marea Piramida a detinut recordul ca cea mai inalta constructie din lume mai bine de 43 de secole, pana in secolul al IX-lea, in anul 1889 cand a fost construit Turnul Eiffel. Primele mentionari care descriu existenta piramidelor din Egipt a fost facuta de istoricul grec Herodot intr-o carte de istorie unde descrie vizita sa din Egipt in anul 450 i.e.n. Marea Piramida a stimulat imaginatia oamenilor, facandu-se speculatii cum ca ar juca rolul de observator astronomic sau ca este o simpla constructie geometrica a unei civilizatii demult disparute, exista si teorii care afirma ca piramida este o constructie realizata de civilizatiile extraterestre. Majoritatea arheologilor accepta dovezile istorice si stiintifice conform carora Marea Piramida, cat si alte mici piramide din regiune, au fost construite de civilizatia egipteana de pe malul vestic al Nilului, pentru a servi ca morminte regilor lor. Morminte unde Khufu, Khefren si Menkaure puteau sa-si inceapa calatoria mistica in viata de apoi.

Blocurile de piatra din Piramida lui Keops

Herodot spune ca ridicarea piramidei a durat mai mult de douazeci de ani si ca au lucrat peste 100.000 de oameni. Intai a fost pregatit locul de amplasare si au fost transportate blocurile de piatra, dar inca nu se stie exact cum au fost asezate blocurile de piatra, dar exista mai mult teorii: una din aceste teorii se refera la construirea unei rampe drepte sau in spirala, ce era inaltata pe masura ce se ridica piramida. Aceasta rampa, imbracata cu noroi si apa, usura transportarea blocurilor impinse sau trase spre locul care le era destinat. O alta teorie sugereaza ca blocurile de piatra erau puse la locul lor cu ajutorul unor parghii lungi. In urma calculelor moderne facute de specialisti a rezultat ca pentru constructia piramidei au fost necesare peste 2.300.000 de blocuri din piatra, iar greutatea totala a piramidei este in jur de 6.000.000 de tone.

Blocurile de piatra au fost extrase dintr-o cariera aflata la 300 m spre sud, au fost extrase aproape 3 milioane de metri cubi de piatra folosindu-se doar unelte de mana si parghii. Partea exterioara a piramidei este construita din calcarul de Tura care provenea din carierele de la rasarit de Nil, iar camera regelui a fost facuta din granit adus dintr-o cariera de langa Aswanl, potrivit unor teorii, roca dura a fost separata de straturile mai moi cu ajutrorul unor pene de lemn, care erau introduse in crapaturi apoi udate cu apa si, prin dilatare, despartiau straturile, pentru a misca blocurile de piatra muncitorii foloseau franghii si parghii.

- Piramida lui Keops

Vizitatorii de la Gizeh sunt impresionati de precizia cu care a fost construita Marea Piramida, cele patru laturi ale sale sunt aliniate aproape perfect spre nord, sud, est si vest. Diferenta dintre cea mai lunga si cea mai scurta latura este de doar 20 de centimetrii. Constructorii din Egiptul antic au dezvoltat o adevarata arta in ceea ce priveste constructia piramidelor, inventand "tehnologii" ingenioase adecvate locului, materialelor si stilului piramidei. Arheologii au descoperit treptat o parte din secretele constructorilor, insa multe intrebari au ramas inca fara raspuns.

Marea Piramida la constructie avea 145,75 m inaltime, dar de-a lungul timpului, a pierdut 9 m din varf. Piramida era acoperita cu piatra slefuita, o parte cu piatra slefuita se mai poate observa in varful piramidei lui Khefren. Unghiul sub care e construita piramida este de 54 de grade si 54 de minute, fiecare parte a ei este orientata spre unul din punctele cardinale locale, adica nord, sud, est si vest. Perimetrul orizontal al fiecarei sectiuni in piramida descrie un patrat. Cea mai mare eroare intre lungimile laterale este, uimitor, mai mica de 0,1%.

Piramida este construita din 2.521.000 de blocuri de piatra, fiecare bloc cantareste peste 2 tone, cu o medie de aproximativ 2,5 tone. Se spune ca in cele trei piramide sunt suficiente blocuri de piatra pentru a construi un zid gros de 30 centimetrii si inalt de 3 metri care sa inconjoare Franta. Suprafata ocupata de Marea Piramida poate inghiti Catedrala Sf. Petru din Roma, catedralele din Florenta si Milano si Catedralele Westminster si Sf. Paul din Londra, toate la un loc.

Intrarea in Piramida lui Keops

Intrarea in piramida se gaseste pe fateta din nord, continuandu-se cu coridoarele si galeriile care fie duc spre camera mortuara a regelui, fie au avut alte functii. Camera regelui se afla in inima piramidei, putand fi accesata numai prin Marea Galerie printr-un coridor ascensional. Peretii acestei camere sunt construiti din granit rosu, blocurile de granit sunt atat de bine imbinate incat nu intra printre ele nici macar o carte de joc. Sarcofagul regelui este facut din acelasi granit rosu, ca si peretii interiori ai camerei. Cea mai impresionanta este piatra cu laturi foarte fin slefuite de deasupra intrarii, lunga de peste 3 m, inalta de 2,4 m si groasa de 1,3 m. Sarcofagul este orientat conform directiilor cardinale si este cu numai 1 cm mai mic decat intrarea in camera, arheologi cred ca a fost introdus in timpul constructiei. In piramida a mai fost construita si o camera mortuara a reginei, insa regretabil este faptul ca atat comoara cat si mumia lui Keops nu au fost gasite. Se crede ca au cazut prada jefuitorilor de morminte.

Herodot a spus ca piramida a fost construita in 7300 zile, sau 20 de ani, astfel, toate cele 2.521.000 blocuri de piatra din care a fost construita piramida au fost puse in timpul regelui Khufu care a domnit aproximativ 23 ani. Asta inseamna ca, daca s-a lucrat in fiecare zi pe intreaga durata a celor 20 de ani, au fost adaugate 345,4 blocuri de piatra in medie pe zi. Daca s-au lucrat 8 ore pe zi, atunci s-au adaugat 43,2 blocuri de piatra pe ora, adica aproape 1 piatra de peste 2 tone pe minut. Daca s-au lucrat 24 ore pe zi, ceea ce e mai putin probabil, atunci s-au adaugat in medie 14,4 pietre pe ora. Blocurile de piatra au trebuit taiate in forma pe care o au, aduse la fata locului si slefuite. In incaperea regelui au fost folosite mai multe pietre de pana la 80 tone fiecare, si probabil nu a fost usor pentru egipteni sa le ridice pana in inima piramidei la 50 metri deasupra solului. Desi in Egipt sunt peste 60 piramide, doar cele 3 piramide de la Gizeh sunt construite cu pietre asa mari.

- Sarcofagul lui Keops

Piramida lui Keops este inconjurata de multe enigme inexplicabile, astfel matematicienii care au studiat Marea Piramida a lui Keops au ajuns la concluzia ca aceasta piramida a fost construita de o civilizatie foarte avansata poate chiar superioara celei actuale, care detinea cunostinte avansate de matematica, astronomie, geofizica, cunostinte aplicate in proportiile acestei piramide, se vehiculeaza ideea ca egiptenii au mostenit aceste cunostinte de la atlanti, locuitorii misterioasei Atlantida. Cercetatorii considera ca Marea Piramida de la Giza este o adevarata banca complexa de date din domeniul matematicii si astronomiei dintre care urmatoarele sunt cele mai importante:
- piramida lui Keops este amplasata pe paralela de 30 de grade, care desparte uscatul de ape in proportii egale.
- matematicienii de pe vremea lui Napoleon au descoperit ca meridianul care trece prin varful Piramidei lui Keops imparte Delta Nilului in doua sectoare cu arii egale, fiecare sector avand un unghi la centru de 45 grade, mai mult decat atat, acesta este meridianul ideal, deoarece traverseaza cele mai multe continente si imparte intregul uscat de pe glob in 2 parti egale.
- distanta de la Pamant la Soare este de 90 de milioane de mile engleze, adica de 1 miliard de ori inaltimea Marii Piramide (145,75 metri = 0,09 mile). Astfel, intre planeta noastra si astrul zilei incap 1 miliard de Piramide ale lui Keops, socotind departarea la data de 17 februarie.
- fiecare fata a Piramidei lui Keops este orientata spre unul din punctele cardinale: Nord, Est, Sud si Vest.
- cele doua diagonale ale patratului care formeaza baza Piramidei lui Keops, daca sunt prelungite spre NE si NV, coincid cu limita rasariteana si cea apuseana a Deltei Nilului.
- diagonalele prelungite ale Marii Piramide de la Giza trec prin centrul tuturor continentelor.
- englezii au masurat Piramida a lui Keops si au obtinut ca o latura a bazei Marii Piramide de la Giza are 365 de coti si aproape un sfert, reprezentand zilele anului. Cercetatorii geofizicieni au ajuns la concluzia unitatea de masura "cotul" folosit de constructorii Marii Piramide de la Giza este unitatea de masura ideala, deoarece este a zece-milioana parte din raza polara a Pamantului care are 6.356,7 de kilometri. Se crede ca metrul folosit de noi este dedus gresit dintr-un grad oarecare al meridianului, intr-o vreme cand nu se stia ca Pamantul nu este un glob perfect.



Piramida lui Keops sau Marea Piramida de la Gizeh in imagini:


Marea Piramida a lui Keops
Piramidele de la Gizeh
Piramida lui Keops noaptea
Piramida lui Keops scaldata de razele Soarelui
Blocurile de piatra din Marea Piramida



Bijuteria de lux Papillon Construct