´╗┐

Calator pe mapamond

Angel, cea mai inalta cascada din lumeHarta localizare Venezuela

Cea mai inalta cascada din lume este cascada Angel sau Salto del Angel (Cascada Ingerului) care are o inaltime de 979 m, cu o treapta de 805 m. Bastinasii au numit-o Kerekupai-Meru ce inseamna "Saritura cea mai adanca". Cascada se afla situata in parcul national Canaima din sud-estul Venezuelei pe platoul Auyan-Tepui din cadrul Podisului Guyanelor, intr-o padure ecuatoriala la sud de raul Orinoco. Parcul Canaima ocupa trei milioane de hectare, fiind al saptelea parc national, ca marime, din lume.

Harta localizare cascada Angel

Cascada Ingerului a fost mentionata pentru prima data de catre exploratorul spaniol Ernesto Sanchez La Cruz in anul 1910, dar aceasta mentiune nu a fost data publicitatii si astfel nu a fost recunoscuta. Mai tarziu, a fost redescoperita, intamplator, de catre aviatorul american Jimmy Angel la 16 Noiembrie 1933 in timp ce survola platoul venezuelean.

Acelasi aviator, Jimmy Angel, se intoarce la 9 octombrie 1937 alaturi de sotia sa Marie si trei prieteni in incercarea de a convinge lumea de existenta unei cascade uriase in padurea ecuatoriala a Venezuelei, aterizand pe platoul Auyan-Tepui, insa, avionul s-a impotmolit in pamantul mlastinos si nu au mai avut alta solutie decat sa coboare panta abrupta a muntelui pe jos, drumul inapoi spre civilizatie luandu-le 11 zile.

Avionul a ramas pe platoul Auyan-Tepui de unde a vegheat cascada timp de 33 de ani inainte de a fi scos cu ajutorul elicopterelor si dus la Muzeul Aviatiei din Maracay unde a fost restaurat, dupa care a fost expus in aer liber in fata aeroportului din Ciudad Bolivar.

Avionul expus in Ciudad Bolivar

Cascada este amplasata intr-un loc salbatic, de o frumusete rara. Cu toate ca Angel este cea mai inalta cascada din lume cu o cadere de apa de aproape un kilometru, din varful unui munte abrupt si stancos este mai putin cunoscuta decat alte cascade ale lumii poate si datorita faptului ca este greu accesibila.

Cascada Angel apartine de Gran Sabana care face parte din parcul national Cainama. Cursul cascadei este un afluent al raului Rio Carrao. Salto Angel cade de pe Auyan-Tepui un platou muntos cu o suprafata de 700 km².

Parcul National Cainama

Apa cascadei curge din varful unui munte cu panta abrupta, aproape perpendiculara pe sol si cu varful plat, locuitorii il numesc Auyantepuy care inseamna "Muntele Diavolului".

Pe timpul caderii de apa, (805 m) cu predilectie in anotimpul secetos, aceasta este pulverizata, iar picaturile de apa se preling pe peretii stancosi fiind colectate intr-o vale adanca si dand nastere unui rau torential. Dupa un traseu scurt, urmeaza inca o cadere de apa de 200 m adancime. Alimentarea cascadei cu apa este realizata de furtuni cu ploi torentiale, care sunt colectate de pe suprafata platoului.Angel, cea mai inalta cascada din lume in imagini:


Platoul Auyan-Tepui
Parcul National Cainama
Cascada Angel cu treapta Kerekupai-Meru
Muntele Diavolului si Cascada Angel inconjurati de nori
Caderile de apa ale Cascadei AngelBijuteria de lux Papillon Construct