Continentul este o diviziune geografica alcatuita dintr-o intindere mare de uscat, marginita, total sau partial, de mari si de oceane, cuprinzand si unele insule sau arhipelaguri vecine. In ceea ce priveste numarul continentelor exista mai multe clasificari, patru din ele, sunt mai frecvent utilizate:
- 4 continente - America, Antarctica, Afro-Eurasia, Australia (Oceania) in aceasta clasificare se considera ca America de Sud si America de Nord reprezinta un singur continent, iar Europa, Africa si Asia formeaza Afro-Eurasia.
- 6 continente - Africa, America, Antarctica, Asia, Australia (Oceania) si Europa in aceasta clasificare se considera ca Europa si Asia sunt continente separate si America este doar un singur continent cu trei subcontinente: America de Nord, America Centrala si America de Sud.
- 6 continente - Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Australia (Oceania) si Eurasia clasificare care considera ca Europa si Asia formeaza, de fapt, un singur continent, denumit Eurasia, din cauza ca nu exista decat un munte care delimiteaza, in mod conventional, Europa de Asia.
- 7 continente - Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia (Oceania) si Europa in aceasta clasificare America este considerata ca fiind formata din doua continente.
Mai departe ne vom referi la a treia clasificare care considera ca sunt 7 continente America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Africa, Australia (Oceania) si Antarctica. Interiorul fiecarui continent contine o zona de roci vechi din precambrian denumita si scut. Aceste regiuni sunt foarte stabile geologic fara altitudini importante. Granita unui continent se extinde pana la limita platformei continentale care poate fi la sute de kilometri in larg.
Africa a fost denumita de romani dupa cuvantul arad afar care inseamna praf sau pamant.
Continentele americane au fost denumite dupa exploratorul Amerigo Vespucci, latinizat apoi in Americus. Primul care prezinta lumii descoperirea unui nou continent este Amerigo Vespucci, chiar daca inaintea lui Cristofor Columb a ajuns din gresela in America.
Antarctica inseamna Opus Arcicii arktikos care reprezinta constelatia Ursa Mare de deasupra Polului Nord.
Numele Asiei tradus din asiriana inseamna Soare rasare sau din sanscrita, Rasarit.
Australia este denumita dupa terra australis incognita insemnand Teritoriu sudic necunoscut.
Numele Europei vine de la cuvantul fenician ereb care tradus inseamna Toate lucrurile sau de la printesa Europa din mitologia greaca.
Cea mai mare intindere de uscat se afla in Asia, iar in Australia (Oceania) cea mai mica.
Cea mai ridicata temperatura este in Africa, pe cand in Antarctica este cel mai rece.
Cea mai lunga coasta este a Asiei, iar cea mai scurta a Africii.
Continentul cu cele mai multe state este Africa avand 53 de state.
Cel mai nordic punct de uscat este Insula Oodaq, in largul North Peary Land, Groelanda.
Cea mai veche roca descoperita pana acum este Zirconul din Australia de Vest, cu o vechime de 4,4 miliarde de ani.
Suprafata Africi este de aproximativ 30.344.028 km² sau 20,22% din masa totala de uscat a Pamantului, fiind al doilea continent ca marime si in ceea ce priveste numarul populatiei. Granita dintre Asia si Africa este considerata a fi canalul Suez, nu granita dintre Egipt si Israel. Africa se intinde de la Marea Mediterana pana la Capul Bunei Sperante.In ceea ce priveste zonele climatice se regasesc savane, desert si jungla.
America de Nord este un continent din emisfera nordica, situat aproape in exclusivitate in emisfera vestica, marginit la est de Oceanul Atlantic, la vest de Oceanul Pacific, la nord de Oceanul Arctic si la sud de Marea Caraibelor si de America de Sud. America de Nord are o suprafata de 24.709.000 km², care reprezinta aproximativ 4,8% din suprafata Terrei, sau 16,5% din uscat.
America de Sud este traversata de Ecuator si isi desfasoara mare parte din suprafata in emisfera sudica, fiind ampasata intre Oceanul Pacific si Oceanul Atlantic. America de Sud ocupa partea sudica a partii continentale numita si America Latina. Continentul este delimitat in partea de nord-est de cumpana de ape Darien, de-a lungul granitei dintre Panama si Columbia sau potrivit altor surse de Canalul Panama care traverseaza Istmul Panama. America de Sud are o suprafata de 17.818.508 km², care reprezinta aproximativ 11,5% din uscatul Terrei.
Antarctica se inscrie intre continentele mici ale planetei fiind cel mai sudic al Terei, aproape 98% din continent este acoperit de gheata. Suprafata Antarctici este de 14.107.367 km² sau 9,42% din totalul masei de uscat de pe Pamant.
Asia este continentul cu cea mai mare suprafata 44.493.000 km² sau 29,70% din masa totala de uscat de pe Pamant, fiind totodata cpntinentul cu cea mai numeroasa populatie. Asia se desfasoara in intregime in emisfera nordica. Se intinde de la Cercul Arctic pana la 10° sub Ecuator, Padurile nordice de taiga, sunt cele mai intinse regiuni acoperite de paduri din lume.
Australia (Oceania) este cel mai mic continent al Terrei avand cu o suprafata de 8.510.000 km² sau 5,68% din uscatul planetar fiind reprezentat de numeroase insule, marea majoritate mici si scaldate de o uriasa masa oceanica de peste 80 milioane de km².
Europa se gaseste in intregime in emisfera nordica, in plina zona temperata, necunoscand astfel excese climatice, termice si pluviale, specifice zonelor tropicale sau polare, oferind un cadru prielnic activitatii umane. Suprafata totala a Europei este de 10.180.000 km² sau 6,79% din uscatul planetar.
Pe Tera, aproape trei sferturi din planeta 71% este acoperita de apa, doar restul de 29% reprezinta uscatul.