Castelul Neuschwanstein este unul dintre cele mai cunoscute și impresionante castele din lume. Situat în sudul Germaniei, pe un deal accidentat din apropierea orașului Fussen din Bavaria, castelul a fost construit în secolul al XIX-lea la inițiativa regelui Ludovic al II-lea al Bavariei, cunoscut și sub numele de "Regele Basmelor".
Castelul Neuschwanstein este unul dintre cele mai cunoscute și impresionante castele din lume. Situat în sudul Germaniei, pe un deal accidentat din apropierea orașului Fussen din Bavaria, castelul a fost construit în secolul al XIX-lea la inițiativa regelui Ludovic al II-lea al Bavariei, cunoscut și sub numele de "Regele Basmelor". Neuschwanstein este o adevărată capodoperă a stilului romantic renascentist, acesta a fost construit la comanda regelui Ludovic al II-lea al Bavariei ca un refugiu personal și un omagiu adus compozitorului Richard Wagner, compozitorul său favorit. Inspirat din arhitectura castelelor medievale, Neuschwanstein se remarcă prin turnurile sale înalte, fațadele bogat decorate și printr-o mare varietate de stiluri arhitecturale, îmbinand elemente gotice și bizantine alături de cadrul natural și de peisajului pitoresc din Munții Alpi în care este situat. Planurile castelului au fost realizate de scenograful Christian Jank, iar arhitectura a fost proiectată de către Eduard Riedel și Georg von Dollmann.
Castelul Neuschwanstein este un adevărat labirint de turnuri, scări în spirală și vitralii, cu interioare bogat decorate, picturi murale și mobilier elaborat, reflectând teme inspirate din operele lui Wagner. Proiectul ambițios al Regelui Ludovic al II-lea a fost conceput ca o reședință privată, însa Ludovic a murit înainte ca lucrarile să fie complet finalizate. Unii cred că a fost sinucidere, alții spun că a fost crimă, se știe doar că regele s-a înecat misterios într-un lac. La scurt timp după aceea, Neuschwanstein a fost deschis publicului pentru a strânge banii necesari finalizării lucrărilor.
În interiorul zidurilor albe și al turnurilor frumos decorate ale castelului, pot fi admirate ferestrele arcuite și podelele din piatră împodobite cu covoare luxoase, tapiserii și opere de artă. Castelul gazduiește numeroase camere spectaculoase, fiecare decorată într-un stil diferit, unic, la urma urmei, aceasta era construcția fantastică a regelui, nu o fortăreață austeră. Interiorul opulent al castelului reflectă gustul extravagant al lui Ludovic, cu fresce uimitoare, cu candelabre elaborate și cu mobilier somptuos.
Sala Tronului inspirată din arhitectura bisericilor bizantine este formată dintr-o sală imensă și impunătoare, care însă nu a fost niciodată folosită ca sală de tron. Sala are un tavan albastru superb în formă de dom și o pictură murală ce îl înfăți șează pe Sfântul Gheorghe omorând un balaur. Tronul lipsește deoarece acesta nu fusese făcut când Regele Ludovic a murit, și astfel comanda a fost anulată la scurt timp după moartea sa. În partea superioară a castelului se află Sala Cântăreților, care a fost destinată a fi un loc de concert unde să- și satisfacă regele pasiunea pentru muzică. Sala Cântăreților este cea mai mare incapere din castel, aceasta are podelele și tavanul din lemn și este decorată cu vopsea aurie. Dormitorul regelui dezvăluie o latură mai intimă chiar dacă a petrecut doar 11 nopți în castel. Pe pereții dormitorului poate fi admirată povestea tragică a lui Tristan și Isolda. Se spune că regele folosea lumea poveștilor pentru a evada din realitatea sa singuratică. Peștera sau Grotto este o peșteră artificială construită în interiorul castelului și este inspirată de opera "Tannhauser" a lui Wagner.
Astăzi, Castelul Neuschwanstein este deschis publicului și este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Germania, atrăgând milioane de vizitatori anual, fiind castelul de poveste al Germaniei și principala sursă de inspirație pentru castelele lui Walt Disney.